Grecia: Numărul turiştilor străini a scăzut cu 11% în perioada ianuarie-mai 2012

Numărul turiştilor străini care au sosit în Grecia în perioada ianuarie-mai 2012 a scăzut cu 11% comparativ cu perioada similară din 2011, conform datelor publicate de Banca Centrală a Greciei, s scrie The Guardian.
Economica.net - lun, 30 iul. 2012, 20:22
Grecia: Numărul turiştilor străini a scăzut cu 11% în perioada ianuarie-mai 2012

Declinul numărului de turişti străini afectează redresarea economiei elene, care se confruntă cu al cincilea an de recesiune. Turiştii care au vizitat Grecia au cheltuit în primele cinci luni din acest an 1,48 miliarde de euro, cu 12,5% mai puţin decât în perioada similară din 2011.

Datele vin într-un moment în care Grecia încearcă să-şi reducă deficitul bugetar iar turismul reprezintă 16,5% din economia ţării iar unul din cinci greci lucrează în acestă industrie.

Numărul turiştilor care au sosit cu zboruri charter în insula Rodos a scăzut cu 53.000 în perioada ianuarie-iunie 2012, conform datelor aeroportului din Rodos. Turiştii britanici au reprezentat cel mai numeros grup de vizitatori al insulei, înregistrând o creştere de 5,7%, la aproape 108.000, în timp ce numărul turiştilor din Germania, al doilea mare grup de vizitatori, a scăzut cu 24%, la 65.700 dar numărul turiştilor ruşi a urcat cu 28%.

În total, 2,2 milioane de germani şi-au petrecut vacanţa în Grecia anul trecut, dar anul acesta sunt aşteptaţi mai puţini vizitatori din Germania, conform estimărilor Asociaţiei companiilor de turism din Grecia. Turiştii britanici au reprezentat al doilea mare grup de vizitatori anul trecut, cu 1,7 milioane de persoane, în scădere de la 1,8 milioane de persoane în 2010.

Veniturile generate de sectorul turistic, un sector vital al economiei Greciei, ar putea să scadă cu până la 15% în acest an, afectate de incertitudinea politică care a reaprins îngrijorările că Grecia ar putea ieşi din zona euro, a avertizat preşedintele Asociaţiei companiilor de turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis.

Această scădere ar urma după un sezon 2011 deosebit de profitabil, când Grecia a înregistrat o creştere de 10% a veniturilor din turism până la 10,5 miliarde de euro. Numărul turiştilor care au vizitat Grecia anul trecut a crescut cu 1,5 milioane persoane ca urmare a scăderii preţurilor şi a turbulenţelor politice din Egipt şi Tunisia, ţări care rivalizează cu Grecia în termen de destinaţii turistice.

Reprezentând aproximativ 15% din Produsul Intern Brut şi o cincime din locurile de muncă, turismul este un sector cheie pentru Grecia. Aproximativ 15 milioane de turişti vizitează anual Grecia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...