Grecia: Parlamentul a ratificat acordul de împrumut cu zona euro

Parlamentul grec a ratificat în noaptea de marţi spre miercuri cel de-al doilea plan european de ajutorare care prevede un împrumut în valoare de 130 de miliarde euro, plătit pe o perioadă până în 2015, pentru a evita falimentul ţării, transmite AFP.
Economica.net - mie, 21 mart. 2012, 06:49
Grecia: Parlamentul a ratificat acordul de împrumut cu zona euro

Textul care parafează convenţia de împrumut cu zona euro a fost susţinut fără surprize de 213 deputaţi – socialişti şi conservatori – şi respins de 79 de parlamentari din rândul stângii comuniste, radicale şi al extremei-dreapta, a anunţat preşedintele de şedinţă la finalul unui vot nominal desfăşurat după miezul nopţii, scrie Agerpres.

Această aprobare era considerată obţinută dinainte, ţinându-se cont de larga majoritate de care dispune printre cei 300 de parlamentari greci guvernul de tranziţie condus de Lucas Papademos, sprijinit de socialişti şi conservatori.

Mandatat pentru a pune în aplicare planul pregătit din luna octombrie de zona euro pentru a evita falimentul ţării, executivul de la Atena, desemnat în noiembrie după demisia premierului socialist Giorgos Papandreou, trebuie să organizeze alegeri anticipate, în principiu până la jumătatea lunii mai, a căror dată exactă va fi anunţată săptămâna viitoare.

Guvernul a adoptat acordul săptămâna trecută, după unde verde din partea zonei euro pentru deblocarea fondurilor care trebuie să finanţeze până în 2015 Grecia supraîndatorată.

Valoarea totală a fondurilor acordate Atenei se va ridica de 148 de miliarde euro, după decizia FMI de de săptămâna trecută de a contribui cu 18 miliarde euro la cel de-al doilea acord de asistenţă externă.

Deblocat în schimbul întăririi măsurilor de austeritate şi de dereglementare aplicate în ultimii doi ani în Grecia, acest pachet financiar se adaugă împrumutului de 110 miliarde euro acordat de UE-FMI în mai 2010 şi ştergerii a 107 miliarde euro din datoria suverană de către investitorii privaţi la finalul unei restructurări inedite, definitivată la 12 martie.

Grecia a primit marţi din partea creditorilor UE-FMI o primă tranşă de 7,5 miliarde euro care-i permit să-şi onoreze scadenţele. Fără acest plan de consolidare financiară, Atena era ameninţată să intre marţi în incapacitate de plată, odată cu scadenţa unor obligaţiuni în valoare de 14,4 miliarde euro pe care nu ar fi fost în măsură să le ramburseze.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...