Grecia pregăteşte noi tăieri de salarii şi pensii, concedieri, pentru a primi banii de la FMI

Guvernul elen se pregăteşte să efectueze o nouă rundă de reducere a salariilor şi pensiilor din sectorul public, precum şi concedierea câtorva mii de bugetari, în cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi să acorde următoarea tranşă din programul de finanţare.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 09:46
Grecia pregăteşte noi tăieri de salarii şi pensii, concedieri, pentru a primi banii de la FMI

Detaliile planului nu sunt încă oficiale, însă surse guvernamentale elene au afirmat că printre noile măsuri se va număra o tăiere „largă” a prestaţiilor din sistemul public de pensii, precum şi reduceri salariale şi concedieri în sectorul public, potrivit WSJ.com.

Premierul Antonis Samaras trebuie să prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a convinge Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană să deblocheze următoarea tranşă, de 31 miliarde euro, din programul de finanţare externă de 130 miliarde euro convenit în prima parte a acestui an în prelungirea acordului de 110 miliarde euro încheiat în 2010.

Tranşa a fost programată iniţial pentru luna iunie, dar turbulenţele politice de la Atena au determinat amânări.

Samaras se va întâlni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, forul miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va efectua o vizită de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discuţii cu cancelarul german Angela Merkel, după care se va întâlni la Paris cu preşedintele Francois Hollande. Merkel şi Hollande au programată o întrevedere bilaterală pentru joi.

Recesiunea severă din Grecia, unde Produsul Intern Brut a scăzut cu 20% în ultimii patru ani, împiedică guvernul să adune suficiente venituri la buget pentru a-şi respecta angajamentele în domeniul consolidării fiscale. Totodată, programul de privatizări convenit cu UE, FMI şi BCE este în întârziere.

Samaras încearcă să găsească măsuri de compromis pentru a evita spargerea coaliţiei de guvernare, formată în iunie din trei partide rivale prin tradiţie.

Guvernul elen vrea o amânare cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscală cuprinse în acordul de finanţare externă, ceea ce ar presupune şi suplimentarea împrumuturilor acordate de partenerii externi, dincolo de cele 240 miliarde euro promise Greciei.

De la începutul crizei datoriilor de stat din Grecia, la finele anului 2009, angajaţii şi pensionarii din sectorul public au suferit o reducere a veniturilor cu până la 40%, după trei pachete succesive de măsuri de austeritate. Pentru a obţine tranşa de 31 miliarde euro, Samaras pregăteşte o a patra rundă de tăieri.

Printre măsurile aflate acum în discuţie se numără reducerea pensiilor mici, de până la 800 de euro pe lună, cu 1-2% şi a pensiilor mari, de peste 2.000 de euro, cu 15%. Totodată, statul vrea să reducă şi să limiteze pensiile suplimentare, să scadă numărul celor care se pensionează anticipat, să reevalueze dosarele celor care primesc prestaţii sociale sau pensii ridicate şi să reducă cu o treime salariile din companiile şi organizaţiile de stat.

„Guvernul are cheltuieli de aproximativ 80 miliarde euro în fiecare an, din care 60 miliarde euro pentru salarii şi pensii. Aceste tăieri trebuie să vină de aici, pentru că nu mai putem reduce prea mult din cheltuielile operaţionale de 20 miliarde euro, unde au mai fost scăderi, pentru că ar însemna să închidem servicii publice, precum şcoli sau spitale”, potrivit unui oficial al ministerului elen al Finanţelor, citat de WSJ.com.

Guvernul vrea de asemenea să plaseze 35.000 de bugetari într-o „rezervă de muncă”, unde vor primi salarii puternic reduse, însă unul dintre partidele din coaliţie se opune vehement acestei propuneri.

Alte tăieri luate în calcul, potrivit surselor oficiale, ar fi scăderea cu un miliard de euro a bugetului public de sănătate şi tot cu un miliard al cheltuielilor pentru apărare, cu eficientizări la educaţie şi administraţia locală.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor lua o decizie privind umrătoarea tranşă pentru Grecia în luna septembrie, când vor avea loc discuţii şi cu privire la solicitatea pentru ajutor extern transmisă de Cipru.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt la nivelul la care se aştepta, menţionând în acest sens că "nu există......
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...