Grecia prelungeşte până în octombrie perioada de recapitalizare a băncilor

Grecia va prelungi până la sfârşitul lunii octombrie perioada în care băncile elene trebuie să publice rezultatele din primul semestru, pentru a putea transfera fondului de stabilitate a doua tranşă a banilor pentru recapitalizare, 25 miliarde euro, şi pentru a aproba legislaţia necesară procesului.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 11:54
Grecia prelungeşte până în octombrie perioada de recapitalizare a băncilor

În mod normal, băncile ar fi trebuit să-şi publice rezultatele financiare pentru primul semestru până la sfrşitul lunii august, însă în acest an termenul a fost extins până spre sfârşitul lunii septembrie. În următoarele săptămâni, guvernul va aproba o nouă prelungire, până la finele lunii octombrie, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Până la momentul respectiv, executivul speră să rezolve problema băncilor sau să încheie procesul necesar distribuirii fondurilor pentru recapitalizare. Legislaţia necesară transferului de fonduri ar trebui aprobată în această lună.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, atât guvernul, cât şi creditorii externi ai Greciei vor să evite o soluţie care ar duce la o naţionalizare totală a instituţiilor de credit. În schimb, sunt analizate stimulente care să menţină caracterul privat al sistemului bancar, dar şi modalităţi de accesare a finanţării prin intermediul mecanismelor europene.

Cu cât este mai mare participarea sectorului privat la procesul de recapitalizare sau cea a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, cu atât este mai redusă contribuţia guvernului elen.

Viceguvernatorul Băncii Greciei Yiannis Papadakis a declarat, luni, în comisia pentru finanţe a parlamentului de la Atena că în afara celor patru mari bănci, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi EFG Eurobank, nicio altă instituţie de credit elenă nu este considerată capabilă să supravieţuiască după recapitalizare.

National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, EFG Eurobank este proprietarul Bancpost, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente prin subsidiare cu aceleaşi nume.

Cele patru bănci au primit pentru recapitalizare, la sfârşitul lunii mai, 18 miliarde de euro provenite de la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară.

Astfel, National Bank of Greece a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Al doilea acord de ajutor financiar extern pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, prevede un program 50 de miliarde de euro pentru susţinerea băncilor elene.

Fondurile sunt necesare pentru recapitalizarea băncilor, după pierderile masive înregistrate în urma restructurării datoriilor Greciei către creditorii privaţi, din luna martie, printr-un schimb de obligaţiuni. Acest schimb a permis reducerea datoriilor Greciei cu circa 107 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...