Grecia: Premierul Samaras se declară grăbit să obţină un nou plan de austeritate

Premierul grec Antonis Samaras s-a declarat duminică grăbit să obţină un nou pachet de măsuri de austeritate solicitat de către UE şi FMI, într-un interviu publicat cu o zi înaintea reluării negocierilor Atenei cu creditorii săi în vederea aprobării acestui plan, relatează AFP.
Economica.net - lun, 01 oct. 2012, 05:47
Grecia: Premierul Samaras se declară grăbit să obţină un nou plan de austeritate

„Pachetul (de măsuri) trebuie să fie finalizat şi votat în câteva zile (…). Nu pot exista întârzieri”, a subliniat liderul conservator pentru săptămânalul de centru-stânga To Vima.

Interviul a fost publicat cu o zi înaintea unei întâlniri, luni, între ministrul de Finanţe Yannis Stournaras şi membri ai Troikăi reprezentând creditorii (UE, BCE şi FMI), care revin la Atena după o pauză în cadrul negocierilor purtate de la începutul lui septembrie asupra eforturilor de redresare ale grecilor.

Întâlnirea vizează finalizarea versiunii asupra căreia Guvernul grec de coaliţie (dreapta, socialişti şi stânga moderată) condus de către Samaras a ajuns joi la un acord politic. Acest plan, în valoare totală de 13,5 miliarde de euro se bazează în principal pe economii bugetare concentrate asupra unor tăieri de salarii în sectorul public, pensii şi prestaţii sociale.

UE şi FMI condiţionează deblocarea unei noi tranşe de împrumut în valoare de 31,5 miliarde de euro, blocată din iunie, de adoptarea de către Parlament a acestui plan.

Samaras a subliniat pentru To Vima urgenţa ca ţara să obţină lichidităţi. „Economia greacă aşteaptă aceşti bani ca pământul însetat de ploaie”, a subliniat el. În lipsa creditului, „sunt ameninţate de închidere inclusiv întreprinderi sănătoase”, a insistat premierul.

Alegerea măsurilor este rezultatul a peste două luni de negocieri. Aproape jumătate dintre acestea urmează să fie incluse în proiectul de buget pentru 2013, pe care Guvernul urmează să îl introducă în Parlament tot luni.

În schimbul acestei consolidări a măsurilor de austeritate, Grecia speră să obţină de la partenerii săi un răgaz de doi ani în vederea finalizării ajustării bugetare, până în 2016, dar şi mijloacele de finanţare a acestei amânări.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Ciprian Ciucu: Lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar nu sunt la nivelul la care mă aşteptam
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, declară că lucrările de la Prelungirea Ghencea au avansat, dar că acestea nu sunt la nivelul la care se aştepta, menţionând în acest sens că "nu există......
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi mai gravă
Avertisment din Germania – Nivelul scăzut al râurilor afectează lanţurile de aprovizionare. Situaţia devine şi ...
Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea ...
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate de milion de trageri”
Dosar Revoluţie 1989 – Rechizitoriu: „Într-o singură noapte, un singur regiment a executat aproape o jumătate ...
În timpul luptelor duse în decembrie 1989 în zona Otopeni între diferite detaşamente militare cărora li se comunicase ...
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Călin Bichir, ACVATOT: Se impun măsuri pentru redresarea sectorului construcțiilor – Interviu
Instabilitatea pieței construcților se menține și la această oră, find provocată predominant de scumpirea tuturor ...