Grecia: Presa răsuflă uşurată după victoria partidelor care susţin austeritatea

Majoritatea ziarelor greceşti şi-au exprimat uşurarea, luni, în urma victoriei la limită a partidelor care susţin continuarea reformelor impuse de către Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 09:01
Grecia: Presa răsuflă uşurată după victoria partidelor care susţin austeritatea

„Un verdict sub forma unui suspin de uşurare”, titrează cotidianul de centru Kathimerini, referindu-se la rezultatul de duminică, potrivit căruia partidul conservator Noua Democraţie (ND) a învins Syriza (stânga radicală).

Partidul condus de către Antonis Samaras, care s-a angajat să menţină ţara în zona euro prin intermediul unor modificări la memorandum, a obţinut 129 din cele 300 de mandate de parlamentari. Partidul socialist Pasok, susceptibil să formeze împreună cu ND un Guvern de coaliţie, a obţinut 33 de mandate.

Cele două forţe pot forma împreună o majoritate şi evita repetarea scenariului de la precedentul scrutin, care i-a obligat pe greci să se întoarcă la urne.

„Există un teren stabil pentru un Guvern de coaliţie”, notează Kathimerini.

„Un vot de speranţă”, subliniază la rândul său cotidianul Eleftheros Typos, care susţine noul partid aflat la putere.

Cotidianul de centru-stânga Ethnos apreciază că „un mandat clar” a fost încredinţat unui Guvern care să păstreze Grecia în zona euro şi să renegocieze condiţiile planului de salvare, în timp ce cotidianul cu profil de afaceri Naftemporiki titrează cu satisfacţie „Mesajul urnelor: rămânem în (zona) euro”.

„Un Guvern, imediat!”, cere pe prima pagină cotidianul de centru-stânga Ta Nea, care şi-a exprimat satisfacţia că Grecia a ieşit, în sfârşit, din „impasul politic”.

Cotidianul Avghi, organul de presă al Syriza, care s-a clasat pe poziţia a doua, obţinând 71 de mandate de deputaţi, reclamă pe prima pagină „un Guvern al tuturor grecilor”.

Alegătorii şi-au manifestat în mod clar voinţa ca Grecia să rămână în zona euro, însă ei au exprimat totodată o respingere a măsurilor de austeritate dure, considerate responsabile de profunda recesiune care afectează ţara, potrivit cotidianului.

Însă un „Guvern al tuturor Grecilor” pare destul de improbabil, după ce liderul Syriza, Alexis Tsipras, a exclus să participe la un Guvern de uniune naţională.

În total, partidele care se opun memorandumului vor deţine 121 de deputaţi în noua Cameră.

Negocierile în vederea formării unui Guvern urmează să înceapă luni seara, sub egida şefului statului Carolos Papoulias, care urmează să îl primească pe Samaras în cursul zilei.

„Ţara nu are niciun minut de pierdut”, a declarat Samaras duminică seara. „Cerem tuturor forţelor politice care împărtăşesc obiectivul de a menţine Grecia în zona euro să se alăture unui Guvern de unine naţională”, adăuga el.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...