Grecia: Procesul mitei plătite de Siemens intră în faza finală. Prejudiciul, estimat la 69 milioane euro

Procesul referitor la mita plătită de concernul german Siemens unor responsabili eleni, unul din cele mai mari cazuri de corupţie din Grecia, a intrat luni în faza finală, odată cu citirea rechizitoriului parchetului, care a evaluat la 69 milioane de euro prejudiciul provocat statului elen, transmite AFP.
Economica.net - lun, 15 apr. 2019, 16:58
Grecia: Procesul mitei plătite de Siemens intră în faza finală. Prejudiciul, estimat la 69 milioane euro

Concernul bavarez este acuzat că a dat mită unor responsabili greci pentru a obţine semnarea unui contract cu operatorul grec de telecomunicaţii OTE – al cărui acţionar principal era atunci statul elen – pentru trecerea la tehnologia digitală.

„Pentru semnarea contractului 8002 între Siemens şi OTE în 1997, 75 milioane de mărci germane au fost plătite ilegal unor înalţi reponsabili ai statului (grec), iar pentru prelungirea sa în 2001, alte 19 milioane”, a declarat procurorul Eleni Skeparnia, citând un document al concernului german.

Potrivit procurorului, prejudiciul pentru statul grec s-ar cifra la 69 milioane de euro. ‘Mita are o lungă tradiţie în Grecia’, a comentat Eleni Skeparnia, citată de agenţia ANA.

Luni, procurorul a cerut condamnarea a cinci din cele 16 persoane audiate, responsabili ai Siemens şi OTE.

Citirea rechizitoriului va continua miercuri, când vor fi detaliate şi pedepsele cerute.

Mai mulţi inculpaţi cheie, printre care şeful de la acea vreme al filialei elene a Siemens, Michalis Christoforakos, nu sunt prezenţi la procesul de la Atena.

Christoforakos, condamnat în dosarul german al afacerii, a fugit din Grecia în 2009, iar Berlinul a refuzat extrădarea sa.

Numai doi responsabili din guvernul socialist elen au recunoscut că au primit mită: fostul ministru Tassos Mantelis, care a fost condamnat în 2007 de un tribunal din Atena la 8 ani de închisoare cu suspendare, pentru „spălare de bani”, şi Theodoros Tsoukatos, consilier al ex-premierului Costas Simitis.

Procesul, deschis în noiembrie 2015, a fost amânat de mai multe ori pentru chestiuni de procedură şi din cauza unor greve ale avocaţilor, fiind reluat la sfârşitul lui 2016.

Concernul german Siemens a fost zguduit în 2006 de un scandal de proporţii internaţionale, care a dezvăluit existenţa unor fonduri secrete în sumă de 1,3 miliarde de euro, care au fost folosite la plata unor comisioane pentru câştigarea unor licitaţii în mai multe ţări, inclusiv una legată de organizarea Jocurilor Olimpice de la Atena în 2004.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...