Grecia şi-a îndeplinit obiectivul de reducere a datoriei şi va primi următoarea tranşă de bani

Grecia şi-a îndeplinit marţi obiectivul propus la operaţiunea de răscumpărare a obligaţiunilor guvernamentale, acceptând oferte de peste 30 miliarde de euro din bondurile sale, transmite site-ul ekathimerini.com.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 21:42
Grecia şi-a îndeplinit obiectivul de reducere a datoriei şi va primi următoarea tranşă de bani

Luni, Agenţia de gestionare a datoriei publice (PDMA) anunţa că Grecia va extinde cu o zi şi jumătate operaţiunea de răscumpărare a obligaţiunilor guvernamentale pentru a încerca să obţină mai multe oferte de la deţinătorii de bonduri. Obiectivul operaţiunii era reducerea cu aproape 20 de miliarde de euro a datoriei Greciei, pentru ca Atena să obţină următoarea tranşă de 34,4 miliarde de euro din ajutorul financiar acordat de FMI, UE şi BCE.

Marţi, postul public de televiziune TV NET din Grecia şi agenţia Reuters au anunţat că marţi la prânz (când a expirat termenul limită al finalizării răscumpărării obligaţiunilor guvernamentale elene), au fost colectate suficiente bonduri pentru ca Grecia să meargă mai departe cu programul de reducere a datoriei, necesar pentru obţinerea următoarea tranşe din ajutorul financiar.

Un bancher elen a declarat pentru Reuters că băncile din Grecia au contribuit cu aproape toate obligaţiunile pe care le mai deţineau, după prima rundă de oferte de săptămâna trecută. Se estimează că Grecia a primit până marţi oferte totale de aproape 31,5 miliarde de euro.

Eurogrupul are programată o teleconferinţă marţi seara, pentru a analiza rezultatele operaţiunii de răscumpărare a obligaţiunilor guvernamentale. Miniştrii de finanţe din zona euro ar urma să aprobe joi următoarea tranşă de 34,4 miliarde de euro din ajutorul financiar acordat de FMI, UE şi BCE.

FMI a insistat că o încheiere cu succes a operaţiunii de răscumpărare a obligaţiunilor guvernamentale elene, care-i va permite Greciei să-şi reducă datoria cu 20 miliarde de euro, este o precondiţie pentru a continua cofinanţarea pachetului de asistenţă financiară pentru Atena.
Luni, o sursă anonimă a declarat pentru Reuters că băncile şi asiguratorii din Grecia au oferit aproximativ 10 miliarde de euro din obligaţiunile în valoare de 17 miliarde de euro pe care le deţin.

Conform termenilor unei oferte lansate săptămâna trecută, creditorilor privaţi (bănci, fonduri speculative) deţinători de obligaţiuni guvernamentale greceşti li s-a propus obligaţiuni emise de Fondul european de stabilitate financiară (FESF) în valoare de până la 10 miliarde de euro în schimbul obligaţiunilor greceşti pe care le deţin.

Răscumpărarea obligaţiunilor guvernamentale face parte dintr-un program de sprijin mai amplu în valoare de 40 de miliarde de euro convenit luna trecută de Grecia, zona euro şi Fondul Monetar Internaţional. Potrivit acestui program, autorităţile de la Atena intenţionează să cheltuiască 10 miliarde de euro din fondurile împrumutate pentru a răscumpăra obligaţiuni proprii la un preţ mult sub valoarea lor nominală, în ideea de a-şi reduce datoria cu 20 de miliarde de euro.

Capitalul băncilor greceşti s-a diminuat după pierderile uriaşe înregistrate în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia şi creditorii săi internaţionali au stabilit ca o parte din programul de sprijin în valoare de 130 de miliarde de euro să fie destinat pentru consolidarea băncilor viabile.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...