Grecia: Ultima încercare de a evita declanșarea alegerilor anticipate

Liderii partidelor politice din Grecia se vor reuni din nou, marţi, la Atena pentru a încerca să evite noi alegeri legislative şi pentru a oferi asigurări zonei euro, relatează AFP.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 05:55
Grecia: Ultima încercare de a evita declanșarea alegerilor anticipate

Această întâlnire a liderilor politici de la ora 11.00 GMT (14.00 ora României) va fi precedată de o întrevedere între preşedintele Carolos Papoulias şi transfugul conservatorul Panos Kammenos, chemat în sprijinul celor trei partide care încearcă să evite o ieşire din zona euro a ţării, după ce într-o primă fază a fost ţinut deoparte de tratativele dintre conservatori, socialişti şi stânga.

Partidul său naţionalisto-populist Greci independenţi a câştigat 33 de mandate din totalul de 300 la alegerile legislative din 6 mai.

Luni seara, Papoulias a aruncat în joc o ultimă carte, propunând formarea unui Guvern de tehnocraţi.
Liderul stângii radicale, Syriza, care a devenit a doua forţă politică din ţară pentru respingerea totală a reţetelor de austeritate UE-FMI, a acceptat să participe la reuniunea de marţi. Doar partidul comunist KKE, care îşi menţine izolarea, şi formaţiunea neonazistă Chryssi Avghi (Zori de Aur) vor lipsi de la întâlnire.

Propunerea lui Papoulias a fost anunţată de liderul partidului socialist Pasok, Evangelos Venizelos, la încheierea unei noi întâlniri, prezentate până în prezent ca ultima şansă la palatul prezidenţial, cu liderul conservator Antonis Samaras şi cel al stângii moderate Fotis Kouvelis.

Pentru a fi susţinut în Parlament, un Guvern de tehnocraţi trebuie să primească acordul a cel puţin 151 de deputaţi, din totalul de 300.

Constituţia nu limitează timpul oferit lui Papoulias de a încerca să găsească un acord al liderilor politici pentru proiectul său, dar termenul va expira de fapt la formarea, la 17 mai, a unui nou Parlament.

Venizelos, al cărui partid a fost sancţionat de alegători la 6 mai (obţinând doar 41 de deputaţi), a susţinut imediat propunerea lui Papoulias, pe care Samaras s-a declarat dispus să o examineze, invocând „mandatul poporului” în favoarea unei coaliţii guvernamentale, potrivit lui. Noua Democraţie a obţinut 108 mandate.

Kouvelis şi-a reiterat, la rândul lui, refuzul faţă de un atelaj guvernamental la care nu va participa rivalul său de stânga, Alexis Tsipras. Această propunere, avansată şi de Samaras, a blocat formarea, considerată probabilă într-o primă fază, a unei echipe care asociază Dimar, conservatorii şi socialiştii, care ar fi beneficiat de o majoritate largă de 168 de mandate din 300.

Exprimându-şi ataşamentul faţă de euro, Noua Democraţie, Pasok şi Dimar au emis propuneri apropiate în vederea formării unui Guvern „de doi ani” care să aibă ca scop renegocierea şi atenuarea măsurilor de austeritate impuse din 2010 de creditorii ţării, UE şi FMI, şi contestate puternic la scrutinul din 6 mai.

Dacă ultima tentativă a lui Papoulias va eşua, Grecia se va îndrepta către noi alegeri la jumătatea lui iunie, în urma cărora partidele care se opun austerităţii ar putea câştiga majoritatea şi antrena ţara într-o posibilă ieşire din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...