Grecia va calcula reparaţiile de război pe care ţara le poate cere Germaniei

 Ministerul de Finanţe din Grecia va calcula reparaţiile pe care ţara le poate cere Germaniei pentru distrugerile cuzate în cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat secretarul de stat din instituţie Christos Staikouras.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 14:03
Grecia va calcula reparaţiile de război pe care ţara le poate cere Germaniei

Ministerul a început să strângă documente de arhivă relevante, care vor fi analizate de experţi, a spus Staikouras, într-o scrisoare transmisă ca răspuns la întrebările unui parlamentar din formaţiunea Grecii Independenţi.

„Reparaţiile din partea Germaniei sunt o problemă juridică deosebit de complexă, care trebuie studiată şi rezolvată la nivel internaţional, în conformitate cu normele internaţionale. Cazul este încă deschis şi ne rezervăm dreptul şi posibilitatea de a-l conduce către o soluţie satisfăcătoare”, a afirmat Staikouras, citat de portalul elen Capital.

De la declanşarea crizei datoriilor, mai mulţi politicieni eleni au evocat, în contextul presiunilor Germaniei pentru adoptarea de măsuri de austeritate, ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul campaniei din mai şi iunie pentru alegerile parlamentare, partidul Grecii Independenţi a cerut Germaniei plata reparaţiilor.

În ultimul deceniu, Grecia a fost nevoită să împace pretenţiile faţă de Germania privind despăgubirile de război cu relaţiile bilaterale strânse. Despăgubirile pretinse de Grecia includ şi compensaţii pentru împrumuturi pe care ţara a fost nevoită să le acorde Germaniei în timpul ocupaţiei naziste.

Curtea Constituţională a Germaniei a decis în 2006 că ţara nu trebuie să mai plătească compensaţii persoanelor care cer despăgubiri pentru perioada războiului. Germania a achitat, printr-un tratat din 1960, 115 milioane de mărci germane (74 milioane de dolari) grecilor victime ale crimelor nazismului. Suma este separată faţă de plăţile către victimele politicilor de muncă forţată ale Germaniei din perioada războiului, a declarat în 2010, un membru al executivului german.

Potrivit estimărilor unor parlamentarilor eleni, Germania a forţat guvernul Greciei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial să-i acorde un împrumut, datoria fiind calculată de partea elenă la 54 miliarde de euro, fără dobânzi. Datoria este separată faţă de reparaţiile considerate necesare pentru victimele atrocităţilor comise de nazişti şi valorilor furate în timpul ocupaţiei.

Grecia se află în recesiune de mai mulţi ani şi depinde de împrumuturi de la restul statelor din zona euro şi FMI pentru a nu intra în colaps financiar. Germania, cea mai mare economie europeană, are cea mai consistentă contribuţie dintre statele euro la cele două pachete de ajutor financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, respectiv 130 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje la nivel național,......
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...