Grecia va muta 4.000 poliţişti comunitari la forţele naţionale, pentru a obţine banii de la UE/FMI

Guvernul grec şi oficialii instituţiilor financiare internaţionale aflaţi la Atena se apropie de un acord pentru disponibilizarea unei tranşe de 8 miliarde euro din programul de finanţare externă, discuţiile fiind deblocate de propunerea de a transfera 4.000 de poliţişti comunitari la Poliţia Elenă.
Economica.net - vin, 05 iul. 2013, 08:54
Grecia va muta 4.000 poliţişti comunitari la forţele naţionale, pentru a obţine banii de la UE/FMI

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru ziarul Kathimerini că guvernul elen a reuşit să convingă oficialii UE şi FMI că îşi va respecta promisiunea privind restructurarea a 12.500 de posturi din aparatul public, prin transferul a aproximativ 4.000 de poliţişti comunitari la Poliţia Elenă (ELAS).

Grecia s-a angajat faţă de creditorii externi să transfere, până la finele anului 2015, un total de 12.500 de funcţionari publici într-o rezervă de personal, unde vor primi salarii puternic reduse.

Astfel, guvernul de la Atena speră că UE şi FMI vor accepta să includă şi tranferul funcţionarilor publici în alte poziţii ca soluţie pentru eficientizarea sectorului public.

Eficientizarea sectorului bugetar a dat naştere celor mai tensionate discuţii dintre creditorii externi şi guvernul elen, însă negocierile se vor încheia probabil cu succes, deoarece oficialii UE şi FMI au şi-au dat acordul de principiu pentru transferul celor 4.000 de poliţişti comunitari, potrivit surselor citate de Kathimerini.

Propunerea ar conduce de asemenea la acoperirea deficitului de unităţi active de poliţie prin „eliberarea a mii de agenţi din spatele birourilor”, notează Kathimerini.

Instituţiile financiare internaţionale au cerut Greciei să reducă numărul angajaţilor din sectorul public cu 4.000 în acest an. Situaţia televiziunii de stat ERT, cu 2.600 de angajaţi, care a fost închisă în luna iunie, a fost de asemenea discutată joi seară de oficialii UE şi FMI şi guvernul elen, notează Kathimerini.

Un posibil sector care ar putea fi afectat de concedieri este zona companiilor de apărare, aflate într-o situaţie financiară foarte dificilă.

Guvernul elen speră să poată încheia negocierile pentru tranşa de 8,1 miliarde euro până luni, când disponibilizarea fondurilor va fi discutată în şedinţa miniştrilor Finanţelor din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...