Greenpeace: România va produce energie din surse regenerabile în proporţie de 84% până în 2050

România va ajunge, până în 2050, să producă energie din surse regenerabile în proporţie de 84% din total, în condiţiile în care, în prezent, producţia este estimată la 25%, relevă Raportul Energy [R]evolution pentru 2012, lansat, în premieră, luni, într-o conferinţă de presă, de Greenpeace România
Economica.net - lun, 19 nov. 2012, 10:15
Greenpeace: România va produce energie din surse regenerabile în proporţie de 84% până în 2050

Potrivit concluziilor cercetării, în care se fac estimări bazate pe două scenarii (Energy [R]evolution, respectiv un scenariu de referinţă), în prezent sursele regenerabile satisfac un sfert din energia primară de căldură a României, contribuţia principală provenind din utilizarea biomasei.

De altfel, studiul Greenpeace arată faptul că, până în 2020, energia hidroelectrică şi cea eoliană vor rămâne principalii contributori ai creşterii cotei de piaţă în România, iar din acest an energia eoliană va completa acest tablou.

Din estimările specialiştilor reiese că, în următorii 38 de ani, dacă se respectă scenariul Energy [R]evolution, România poate avea 84% din totalul energiei produse din surse regenerabile.

Totodată, Greenpeace consideră că, odată cu eliminarea energiei nucleare, ţara noastră poate obţine o reducere a emisiilor de CO2 de opt milioane de tone, până în anul 2020.

În anul 2009, sursele de energie reprezentau 16% din cererea de energie primară a României, iar sursa principală era reprezentată de biomasă, folosită în principal în sectorul energiei nucleare.

La ora actuală, aprovizionarea cu energie primară este asigurată în continuare, în procent de 75%, de combustibili fosili, şi de 9% de energie nucleară, menţionează autorii Raportului Energy [R]evolution.

Conform documentului citat, sursele regenerabile contribuie la producerea de energie electrică (27%) şi producerea de energie termică (25%).

În ceea ce priveşte locurile de muncă existente în sectorul energetic românesc, previziunile Greenpeace apreciază că, până în 2020, vor fi 36.000 de angajaţi (scenariul Energy [R]evolution), respectiv 30.000 angajaţi (scenariul de referinţă).

De asemenea, în viziunea Energy [R]evolution, în 2015, vor exista 41.000 de locuri de muncă ocupate în sectorul energetic din România, însă cu 2.000 mai puţine în scenariul de referinţă.

Pentru ca estimările specialiştilor Greenpeace să se concretizeze ar fi necesare investiţii de 101 miliarde de euro, inclusiv investiţii pentru înlocuirea instalaţiilor vechi, până în 2050. În urma alocării acestei sume, România face economii totale de combustibili, în următoarele decenii, de 18 miliarde de euro.

‘Fiecare euro în plus la preţul benzinei îi costă pe europeni peste 400 de milioane de euro pe lună. Stabilind un nou obiectiv pentru sistemul energetic, Uniunea Europeană poate elimina această dependenţă cu aproximativ jumătate până în 2030. Energia regenerabilă, combinată cu standarde de eficienţă energetică pentru automobile şi clădiri va revitaliza societatea şi va economisi miliarde de euro’, a menţionat Sven Teske, expert în energie al Greenpeace International.

Greenpeace România a prezentat, luni, Raportul ‘[R]evoluţia Energetică’ ce pune accent pe beneficiile pe care România le poate obţine dacă va alege trecerea la un sistem energetic sustenabil.

Documentul a fost întocmit de Greenpeace International, în colaborare cu EREC (Consiliul pentru Energie Regenerabilă – European Renewable Energy Council), DLR (Centrul Aerospaţial German) şi German Institute of Technical Thermodynamics.

Datele oficiale, existente la nivel european, arată că, în prezent, energia regenerabilă furnizează 12,5% din totalul energiei necesare în Europa, iar până în 2020 este stabilită o ţintă de 20%.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...