Grevă a funcţionarilor publici din Slovenia, contra măsurilor de austeritate ale Guvernului

Funcţionarii sloveni au declanşat miercuri o grevă de 24 de ore, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvernul de centru-dreapta, provocând închiderea a numeroase şcoli şi creşe, relatează AFP.
Economica.net - mie, 18 apr. 2012, 12:43
Grevă a funcţionarilor publici din Slovenia, contra măsurilor de austeritate ale Guvernului

Apelul la grevă a fost lansat de 23 de sindicate ale funcţionarilor publici, reprezentând peste jumătate din totalul de 160.000 de funcţionari, după ce Guvernul a prezentat măsuri de austeritate care prevăd tăieri de salarii şi o reducere a alocaţiilor în domeniul sănătăţii.

Educaţia este sectorul cel mai afectat de către măsuri. Guvernul intenţionează să desfiinţeze aproxiamtiv 1.500 de posturi, majoritatea provenind de la angajaţi care urmează să se pensioneze.

Numeroase şcoli şi creşe urmnau să rămână închise miercuri, iar serviciile de sănătate au anunţat că vor asigura numai urgenţele.

Vameşii care participă la această zi de mobilizare şi de mitinguri erau aşteptaţi la frontiera cu Croaţia.
Sindicatele poliţiştilor au anunţat, la rândul lor, că vor să continue protestul până când vor obţine garanţii că salariile lor nu vor fi diminuate.

Funcţionarii urmau să manifesteze în centrul Ljubljanei miercuri la prânz, dar şi în alte oraşe importante din ţară, la apelul sindicatelor.

Premierul conservator Janez Jansa a explicat marţi seara, într-un interviu pentru postul naţional de televiziune, că este necesar ca măsurile de austeritate să fie aplicate, „chiar dacă greva durează mai multe luni”.
„Propunerile lor sunt complet iraţionale. Unele persoane par să trăiască pe Lună”, a continuat premierul, precizând că funcţionarii nu vor fi plătiţi pentru zilele de grevă.

În cadrul unor negocieri, marţi, Guvernul a avansat câteva concesii, propunând sindicatelor o scădere a salariilor funcţionarilor cu 7%, faţă de 15% cât era vizată iniţial. Însă Executivul a menţinut măsura neacordării primelor de vacanţă şi scăderea alocaţiilor în domeniul serviciilor de sănătate.

Guvernul lui Janez Jansa speră să reducă deficitul public la 3,5% din produsul Intern Brut (PIB) în 2012, şi la 3% în 2013. În 2011, deficitul public sloven a atins 6,4% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...