Grevă generală în Grecia, joi, împotriva deciziei autorităţilor de a închide televiziunea publică

Principalele confederaţii sindicale ale sectorului privat şi public din Grecia, GSEE şi Adedy, au anunţat declanşarea unei greve generale de 24 de ore, joi, şi pichetarea sediului radio-televiziunii publice ERT din Atena, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a închide aceste posturi.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 16:10
Grevă generală în Grecia, joi, împotriva deciziei autorităţilor de a închide televiziunea publică

Potrivit AFP, anunţul a fost făcut miercuri de GSEE (The General Confederation of Greek Workers) şi Adedy (The Civil Servants’ Confederation).

Calificând drept „lovitură de stat” decizia Guvernului grec de a închide ERT, GSEE a anunţat, într-un comunicat, că respinge insistenţa Executivului de a lua „decizii antidemocratice extreme”.

Adedy a solicitat şi sprijinul funcţionarilor să participe la această grevă, denunţând „moartea brutală a ERT ca urmare a unui decret legislativ (…) al cărui obiectiv este eliminarea organismelor publice şi concedierea a 14.000 de funcţionari”, în contextul politicilor de austeritate.

Grecia şi-a luat angajamente în faţa Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional ca, pe fondul datoriilor pe care le are, să restructureze sistemul de administraţie pentru a reduce cheltuielile publice şi să concedieze mii de funcţionari din acest sistem până la sfârşitul lui 2014, din care 2.000 până la sfârşitul lunii iunie 2013.

Sindicatul jurnaliştilor greci, care a declanşat o grevă miercuri, a anunţat că va continua protestele şi joi. De asemenea, angajaţii din domeniul transporturilor marine au anunţat că vor participa la această grevă generală, care va perturba transportul maritim, joi, în Grecia.

Guvernul grec a anunţat şi a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor publice de televiziune şi radio ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali, a relatat AFP.

Această măsură a generat o ruptură în cadrul coaliţiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: două dintre partidele de coaliţie au dezaprobat închiderea şi au anunţat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.

Miercuri, Guvernul grec a anunţat că a fost elaborat un proiect de lege pentru reorganizarea audiovizualului public din Grecia, care va viza „radioul, internetul şi televiziunea”, planurile în acest sens fiind prezentate după închiderea intempestivă a posturilor publice ERT.

De asemenea, Comisia Europeană a anunţat miercuri că „a luat act” de decizia Guvernului grec de a închide radio-televiziunea publică ERT, insistând totodată cu privire la rolul indispensabil pe care un serviciu audiovizual public îl joacă într-o democraţie.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...