Grevă generală în Grecia, un test social pentru guvernul Samaras

Funcţionari, avocaţi, medici sau marinari, grecii intră miercuri în grevă generală din cauza planului de austeritate cerut de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, transmite AFP.
Economica.net - mie, 26 sept. 2012, 08:44
Grevă generală în Grecia, un test social pentru guvernul Samaras

Această zi de acţiune naţională este prima de acest fel de la venirea la putere, în iunie, a guvernului de coaliţie condus de premierul conservator Antonis Samaras.

Greva va perturba serios transporturile şi funcţionarea administraţiilor şi a serviciilor publice. Şcolile vor fi închise, iar spitalele îşi vor reduce activitatea.

Sunt prevăzute manifestaţii la miezul zilei în mai multe oraşe mari, la apelul centralelor sindicale GSEE şi Adedy. Acestea le-au cerut grecilor să „respingă noile măsuri dure, incorecte şi ineficiente”.

La Atena, în cursul dimineţii, a început desfăşurarea a circa 5.000 de poliţişti pentru a asigura securitatea în timpul manifestaţiilor, adesea violente în Grecia, ca în cazul celor două greve generale din acest an, în februarie.

Într-o ţară aflată în plină recesiune, sindicatele comercianţilor, artizanilor şi inginerilor civili participă, de asemenea, la grevă, în timp ce la mijlocul zilei mass-media nu vor acoperi decât subiectele legate de manifestaţii.

Susţinută de principalul partid de opoziţie, Syriza (stânga radicală), greva are ca scop denunţarea noilor măsuri pentru economisirea a peste 11,5 miliarde de euro, pe care guvernul le finalizează în prezent cu UE şi FMI.

Condiţionând menţinerea Greciei sub perfuzie financiară, în timp ce o a treia operaţiune de sprijinire a ţării pare să câştige teren, planul este axat pe noi reduceri de salarii în sectorul public, de pensii şi de servicii sociale.

Adoptarea sa este prevăzută în parlament înainte de Eurogrupul din 8 octombrie pentru deblocarea tranşei de împrumut de 31,5 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...