Grevă generală la BBC

Jurnaliştii radiodifuzorului public britanic BBC au intrat în grevă luni dimineaţă, în semn de protest faţă de decizia conducerii companiei de a concedia o parte dintre angajaţi, în vederea reducerii costurilor, informează guardian.co.uk.
Economica.net - lun, 18 feb. 2013, 12:50
Grevă generală la BBC

Jurnaliştii radiodifuzorului public britanic au intrat luni în grevă generală de 24 de ore, după ce vineri aceştia au oprit parţial producţia de ştiri.

Jurnaliştii BBC, membri ai The National Union of Journalists (NUJ – Uniunea Naţională a Jurnaliştilor, n.r.), care reprezintă ziariştii în Marea Britanie, au votat pentru declanşarea grevei în cazul în care conducerea corporaţiei media britanice nu va accepta să pună capăt concendierilor şi să redistribuie în cadrul companiei angajaţii ale căror posturi prezintă cele mai mari riscuri să fie desfiinţate.

Mai multe posturi din structura grupului BBC ar urma să fie desfiinţate până la sfârşitul lunii martie, printre acestea aflându-se mai multe locuri de muncă de la Divizia naţională de ştiri a BBC, BBC Scotland, BBC Radio 5 Live, dar şi de la BBC World Service.

Michelle Stanistreet, secretar general al NUJ, a criticat planul de restructurare anunţat de BBC. De asemenea, potrivit lui Michelle Stanistreet, concedierile anunţate de BBC nu sunt necesare.

Astfel, sunt prevăzute a se desfăşura proteste ale angajaţilor de la BBC atât în faţa sediului central al companiei din Londra, dar şi în faţa clădirilor care găzduiesc birourile radiodifuzorului public britanic din Cardiff, Glasgow şi Birmingham.

Pe de altă parte, greva la care sunt aşteptaţi să participe sute de angajaţi ai BBC a afectat o parte din programele posturilor din cadrul corporaţiei, unele dintre emisiunile în direct fiind înlocuite cu reluări, în timp ce transmisia unor emisiuni a fost decalată, faţă de programul obişnuit.

„Membrii NUJ de la BBC sunt decişi să ia măsuri pentru a apăra locurile de muncă şi calitatea jurnalismului din această corporaţie”, a declarat Michelle Stanistreet, secretarul general al NUJ.

„Ei sunt supăraţi şi frustraţi de deciziile luate de conducerea BBC, în urma cărora jurnaliştii sunt forţaţi să îşi părăsească locurile de muncă, în timp ce calitatea actului jurnalistic şi a programelor este compromisă”, a mai spus Michelle Stanistreet.

De cealaltă parte, reprezentanţii BBC au spus că sunt „dezamăgiţi” de acţiunile de protest. Totodată, aceştia au anunţat că BBC va face tot posibilul ca publicul să fie cât mai puţin afectat.

„Din păcate, aceste măsuri de protest generalizate nu schimbă faptul că BBC trebuie să îşi reducă în mod semnificativ costurile” şi, în acest sens, trebuie să reducă în mod obligatoriu şi locuri de muncă, au mai spus reprezentanţii BBC. Aceştia au precizat că BBC face eforturi ca un număr cât mai mic de angajaţi să fie afectaţi de planul de restructurare. În acest sens, strategia BBC vizează blocarea locurilor de muncă vacante, redistribuirea personalului şi apelarea la voluntari.

British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume, cu aproximativ 23.000 de angajaţi. Corporaţia BBC deţine, în prezent, opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa şi un serviciu internaţional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...