Grevă la Iberia: O treime din zborurile companiei spaniole au fost anulate

Compania Iberia a anulat luni 124 de zboruri, reprezentând 38% din traficul prevăzut, în cadrul primeia dintr-o nouă serie de greve anunţate de piloţi în fiecare zi de luni şi de vineri, până pe 20 iulie, cu scopul de a denunţa condiţiile înfiinţării filialei low cost Iberia Express, relatează AFP.
Economica.net - lun, 09 apr. 2012, 11:07
Grevă la Iberia: O treime din zborurile companiei spaniole au fost anulate

„În total au fost anulate 124 de zboruri, aidcă 38% din cele 330 prevăzute” în această zi de întoarcere din vacanţa de Paşti, a anunţat o purtătoare de cuvânt a companiei.

O primă serie de 12 zile de grevă, lansată în decembrie, a condus la anularea a aproximativ o treime din zboruri de fiecare dată, producând companiei pierderi în valoare de aproximativ 36 de milioane de euro.

Pentru moment, negocierile între principalul sindicat al piloţilor, SEPLA, şi conducerea companiei au rămas fără rezultat.

SEPLA afirmă că înfiinţarea companiei Iberia Express încalcă o convenţie colectivă de muncă a piloţilor şi că cei din conducerea companiei au prevăzut transferarea a 40 de avioane aparţinând companiei-mamă către noua sa filială, ceea ce ar însemna „eliminarea a 8.000 de locuri de muncă”.

La rândul său, conducerea societăţii a denunţat „atitudinea iresponsabilă şi intransigentă” a sindicatului.

Iberia a declanşat lunea trecută o procedură în justiţie care cere „ca greva să fie declarată ilegală şi abuzivă”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a companiei. Pronunţarea unei hotărâri „poate dura o lună, o lună şi jumătate”, a adăugat ea.

Primul avion al companiei Iberia Express, o filială low cost destinată să asigure segmentul deficitar al zborurilor pe distanţă scurtă şi medie ale companiei, a decolat pe 25 martie, conducerea încheind un acord cu majoritatea personalului, mai puţin cu piloţii.

Compania îşi începe activitatea cu patru avioane Airbus A320 şi 17 legături, în principal în Spania (inclusiv spre Santiago de Compostela, Ibiza şi Palma de Mallorca), dar şi câteva în străinătate (între altele către Dublin, Napoli şi Amsterdam).

Iberia Express estimează că va transporta, până la sfârşitul lui 2012, aproximativ 12,5 milioane de pasageri către „peste 20” de destinaţii, cu ajutorul a 14 avioane şi 500 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...