Grevă la ROMATSA: Controlorii de trafic de la Otopeni câştigă mai mult decât cei de la Heathrow-Londra, la un trafic aerian de patru ori mai mic

Cu câteva zile înainte de greva controlorilor de trafic aerian de la Romatsa, un ONG face publică o comparaţie între activitatea şi salariile controlorilor de trafic de la noi, cel mai bine plătiţi angajaţi din România, şi cea a omologilor lor din Marea Britanie. Deşi supraveghează de patru ori mai puţine avioane, controlorii de trafic de la Otopeni câştigă mai mult decât cei englezi de la Heathrow, cel mai aglomerat aeroport din Europa, spune ONG-ul.
Economica.net - Dum, 28 mai 2017, 12:40
Grevă la ROMATSA: Controlorii de trafic de la Otopeni câştigă mai mult decât cei de la Heathrow-Londra, la un trafic aerian de patru ori mai mic

Veniturile lunare ale controlorilor de trafic din Uniunea Europeană sunt mai mici și chiar semnificativ mai mici decât cele ale controlorilor de trafic de la ROMATSA, în condițiile în care volumul de lucru per controlor de trafic aerian este net superior în țările occidentale față de România, datorită traficului aerian domestic și de tranzit mult superior celui din țara noastră, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Construim România”, o organizaţie a celor pasionaţi de infrastructură.

Henri Coandă vs Heathrow: muncă mai puţină, salarii mai mari

Iată comparaţia făcută de cei de la „Construim România”, în detaliu:

„Cel mai aglomerat aeroport din Uniunea Europeană, Heathrow din Londra, deservește anual un total de peste 75 de milioane de pasageri, care presupun circa 475 mii de mișcări de aeronave anual, adică în medie 1.300 de mișcări de aeronave pe zi. Acest serviciu este asigurat de agenția omoloagă britanică, NATS, cu un număr total de numai 60 de controlori de trafic, al căror venit mediu net (inclusiv sporuri) este echivalentul a 4.500 EUR / lună, în condițiile în care doar controlorii de trafic cu experiență mai mare de cinci ani și cu atribuții de supervizare în turnul de control ajung la un venit lunar de 6300 EUR / lună.

În același timp Aeroportul Henri Coandă din București deservește un număr de mai puțin de 11 milioane de pasageri, cu doar 108 mii de mișcări de aeronave anual, adică mai puțin de 300 de mișcări de aeronave zilnic. Deși traficul pe Aeroportul Henri Coandă este de patru ori mai mic ca număr de mișcări de aeronave decât cel de pe Heathrow, la exact același număr de piste active – două – ROMATSA folosește în turnul de control de la Otopeni un număr total de 47 de controlori de trafic, număr nu departe de cel al controlorilor din cel mai aglomerat aeroport al Uniunii Europene.
Mai mult, în condițiile unui cost al vieții de patru ori mai mic în capitala României față de cea britanică, venitul mediu (inclusiv sporuri) al unui controlor de trafic din turnul de control al Aeroportului Henri Coandă este net superior celui al omologilor britanici, respectiv o medie a venitului de 5.000 EUR net lunar la Otopeni, în condițiile în care venitul unor controlori din turnul românesc ajunge chiar și la 7.000 EUR net pe lună”, spun cei de la Construim România.

Controlorii de trafic aerian vor declanşa grevă generală în data de 30 mai 2017, pe termen nelimitat. Angajaţii ROMTASA s-au aflat în data de 12 mai în grevă de avertisment, timp de două ore, peste 100 de salariaţi ai regiei protestând faţă de managementul „profund defectuos” al Regiei şi faţă de lipsa contractului colectiv de muncă.

„Nemulţumirile, la fel ca data trecută, le ştiţi foarte bine, avem acele 50 de revendicări din luna august, care nici până astăzi nu s-au rezolvat, dar esenţa problemei, în momentul de faţă, este salvarea ROMATSA de la faliment”, spunea, la 26 mai, liderul syndical de la Romatsa, Gabriel Tudorache.

„Din cauza unui management profund defectuos din ultimii 3-4 ani am ajuns, astăzi, în această situaţie, din cauza neparticipării organismelor statului, care ar fi trebuit să se aplece asupra sesizărilor pe care noi le-am tot făcut în ultimii ani, inclusiv Ministerul Transporturilor. Suntem într-o situaţie în care, dacă nu se iau măsuri, nu doar de către managementul instituţiei, ci inclusiv la nivel de Minister al Transporturilor şi al Finanţelor, şansele sunt extrem de mici ca aceste servicii de trafic aerian să mai rămână”, a spus Tudorache.

Întrebat în ce condiţii angajaţii ROMATSA ar fi dispuşi să renunţe la greva generală, acesta a răspuns că doar prin acţiuni concrete şi deschise, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât şi din partea patronatului companiei, dar a precizat, însă, că şansele ca greva să nu aibă loc sunt foarte mici.

„E o întrebare la care este destul de greu de răspuns, pentru că, de exemplu, de la greva de avertisment, din 12 mai şi până acum, deşi au avut loc anumite discuţii şi s-a făcut un plan, nişte etape pe care trebuia să le parcurgem, din păcate nu s-a întâmplat nimic. Este evident că, în condiţiile în care vom avea deschidere şi acţiuni concrete, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât şi din partea patronatului, există această posibilitate de a suspenda acea grevă, dacă ajungem să o facem. Şansele, din punctul nostru de vedere, din timpul scurt pe care îl mai avem, să nu se mai ţină această grevă, sunt foarte mici, deşi ne-am dori să nu ajungem să ţinem această grevă, dar în funcţie de poziţia pe care o va avea ministerul şi patronatul ROMATSA, vom analiza la momentul respectiv şi vom vedea în ce măsură vom suspenda greva din 30 mai, sau nu o vom mai ţine”, a mai spus preşedintele ATSR.

Ministrul Transporturilor a spus că nu cedează în faşa presiunilor nejustificate

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a solicitat sindicaliştilor, într-o postare pe Facebook, la data de 26 mai, să nu afecteze planurile de minivacanţă ale românilor, în condiţiile în care controlorii de trafic au anunţat că vor declanşa grevă generală în data de 30 mai 2017.

„Fac un apel la raţiune către sindicaliştii ROMATSA şi le solicit în primul rând să nu afecteze planurile de minivacanţă ale românilor”, susţine pe reţeaua de socializare şeful de la Transporturi.

Acesta precizează că îl preocupă „extrem de mult” situaţia de la ROMATSA, dar că nu intenţionează să cedeze presiunilor nejustificate.

„Mă preocupă extrem de mult situaţia de la ROMATSA şi greva anunţată pentru data de 30 mai. Ţin să precizez, de la bun început, că nu am de gând să cedez la presiuni nejustificate”, a scris ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc afirmă că este un om deschis dialogului şi este dispus să îi primească la discuţii pe sindicaliştii ROMATSA „dacă vor veni cu solicitări concrete”.

„Am avut întâlniri cu reprezentanţii sindicatului de la ROMATSA şi înainte de greva de acum două săptămâni. Aceştia şi-au prezentat revendicările, care ţin de minister şi am stabilit împreună un calendar foarte clar pe care noi l-am şi respectat. Eu sunt un om deschis dialogului şi, la fel cum i-am primit de două ori, înainte de greva de avertisment, îi voi primi şi acum, dacă vor veni cu solicitări concrete”, a mai scris pe pagina de socializare ministrul Transporturilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...