Grevă la uzinele Airbus şi Premium Aerotec din Germania din cauza restructurărilor

Angajaţii companiilor germane Airbus Operations şi Premium Aerotec au intrat vineri în grevă, pe fondul unei dispute cu privire la viitoarele restructurări ale acestor două companii din subordinea constructorului european de avioane Airbus, transmite DPA.
AGERPRES - vin, 17 sept. 2021, 15:22
Grevă la uzinele Airbus şi Premium Aerotec din Germania din cauza restructurărilor

Potrivit IG Metall, cea mai mare confederaţie sindicală din Germania, uzinele Airbus de la Hamburg şi Buxtehude, precum şi uzina Premium Aerotec de la Varel au fost printre facilităţile de producţie afectate de mişcarea de protest.

„Nu ajungem la niciun rezultat la masa negocierilor”, a subliniat liderul IG Metall, Daniel Friedrich.

Ca o plasă de siguranţă pentru un număr de aproximativ 13.000 de angajaţi, IG Metall cere trei salarii compensatorii pentru fiecare an vechime, în cazul în care salariaţii îşi vor pierde locul de muncă. În plus, sindicatul cere măsuri de calificare timp de doi ani cu continuarea plăţii salariilor.

În luna aprilie a acestui an, directorul general de la Airbus, Guillaume Faury, a anunţat că părţi importante din subsidiara Airbus Operations, precum şi din Premium Aerotec, o companie din cadrul grupului Airbus cu sediul în Germania şi care produce componente de avion, vor fi unite într-o nouă subsidiară la începutul lui 2022. În plus, urmează să fie creată o nouă societate care se va concentra pe producţia de componente individuale. Pentru această companie, care va deservi şi alţi clienţi, Airbus caută să se alieze cu un puternic partener extern.

Divizia Premium Aerotec din Germania produce componente pentru avioanele comerciale şi militare, în principal la Augsburg şi Varel, în apropiere de Bremen, şi înregistrează pierderi de mai mulţi ani. Airbus susţine că dacă Premium Aerotec ar avea un nou proprietar atunci ar putea să câştige comenzi din partea rivalilor Airbus precum şi clienţi din alte industrii.

Însă confederaţia sindicală IG Metall se opune proiectului Airbus de a vinde Premium Aerotec de teamă că această operaţiune ar conduce la pierderi de locuri de muncă şi condiţii de muncă mai puţin favorabile după separarea de grupul Airbus.

Grupul Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. În 2019, a generat venituri de 70 de miliarde de euro şi a avut 135.000 de angajaţi. De asemenea, Airbus oferă o gamă variată de avioane de pasageri, de la 100 la peste 600 de locuri. Airbus mai furnizează elicoptere, aeronave-cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec în Braşov şi Airbus Defense and Space în Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România, pe locul doi în UE la cele mai mari variaţii ale preţurilor la carburanţi – Eurostat
România, pe locul doi în UE la cele mai mari variaţii ale preţurilor la carburanţi – Eurostat
În septembrie 2021, în rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată de variaţie medie anuală a preţurilor la ...
Black Friday 2021: Carrefour intră în campanie pe 28 octombrie. Au reduceri de până la 50% la mii de produse
Black Friday 2021: Carrefour intră în campanie pe 28 octombrie. Au reduceri de până la 50% la mii de produse
Retailerul francez Carrefour va organiza anul acesta campania de Black Friday în perioada 28 octombrie-1 decembrie. Vor ...
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, manager spital „Dr. Victor Babeş”
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, ...
Managerul Spitalului clinic "Dr. Victor Babeş", Simin Florescu, a declarat marţi că persoanele care au fost infectate ...