Grevă spontană în 16 oficii poştale din Bucureşti

Zeci de factori poştali din 16 oficii din Capitală au refuzat luni dimineaţă să mai plece pe teren, informează România TV. Aceştia au oprit activitatea în 16 oficii din Capitală, nemulţumiţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă şi de neplata orelor suplimentare lucrate.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 09:03
Grevă spontană în 16 oficii poştale din Bucureşti

Angajaţii de la 16 oficii poştale din Bucureşti au oprit lucrul, luni dimineaţă, deoarece sunt nemulţumiţi de scăderile salariale. Din cauza disponibilizărilor, volumul de muncă a crescut, însă venitul este foarte mic. Mai mult, poştaşii se plâng de foarte mulţi ani şi de condiţiile de muncă.

Liderul Sindicatului Poşta Română, Matei Brătianu, a declarat pentru MEDIAFAX că este vorba de o „revoltă” spontană a factorilor poştali, care nu mai vor să plece pe teren. El a precizat că protestele au început la Oficiul 39 din Capitală, unde factorii poştali s-au strâns luni dimineaţă în faţa sediului de pe Şoseaua Iancului.

Matei Brătianu a declarat că factorii poştali sunt nemulţumiţi de măsurile adoptate de Compania Naţională Poşta Română, singurele soluţii identificate de conducere fiind disponibilizările şi neplata orelor suplimentare lucrate.

Numărul de angajaţi ai Poştei Române şi salariile din companie vor scădea în perioada următoare, ca urmare a diminuării volumului de prestaţii poştale, la nivel naţional şi internaţional, potrivit operatorului de profil, deţinut de Ministerul Comunicaţiilor.

„Scăderea volumului de prestaţii poştale la nivel naţional şi internaţional determină reducerea necesarului de forţă de muncă. Cea mai recentă normare efectuată în cadrul Poştei Române, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea şi actualizarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale şi a indicat o serie de diferenţe semnificative faţă de volumul de muncă estimat acum patru ani”, se arăta într-un comunicat al Poştei remis în 15 aprilie.

Conducerea Poştei Române, de comun acord cu salariaţii, caută soluţii „pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate”, preciza sursa citată.

„Conducerea Poştei Române a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, în septembrie 2012, un acord care prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011”, se menţiona în comunicat.

Astfel, în octombrie 2012 conducerea Poştei Române şi sindicatul au convenit culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale.

„În cadrul normării realizate, faţă de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferenţă majore la nivelul distanţelor parcurse zilnic de către agenţii şi factorii poştali. De exemplu, în mediul rural, în urma verificării datelor pentru 2.642 de agenţii poştale totalul real al distanţelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km luată în calcul în anul 2009”, se arată în comunicat.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital. Autorităţile vor să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la finele lunii mai.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...