Grindeanu: În 2021, Metrorex nu a avut buget aprobat până la sfârşitul anului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat la Prima TV că anul trecut Metrorex nu a avut bugetul aprobat până la sfârşitului anului, iar datoriile către firma de mentenanţă au fost de aproape 200 de milioane de lei, scrie News.ro.
News.ro - Dum, 07 aug. 2022, 12:49
Grindeanu: În 2021, Metrorex nu a avut buget aprobat până la sfârşitul anului

Sorin Grindeanu a fost întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic, dacă nu circulă cu mijloace de transport în comun, după ce a declarat recent că nu merge cu metroul şi nici nu a circulat cu acesta.

“Am declarat că nu am circulat cu acest mijloc de transport în comun (metroul) recent. Nu merg nici cu iahtul, dacă tot vorbim de mijloace de transport. Am văzut că e o întreagă dezbatere. În zona în care stau nu e metrou. Chestiunea asta, reluată la nesfârşit, mă face să mă gîndesc dacă totuşi nu trebuia să mint, să spun că merg cu metroul. Nu, am fost sincer şi am spus că nu am folosit în ultima perioadă metroul bucureştean. Nici nu am făcut facultatea în Bucureşti, am făcut-o la Timişoara, la Timişoara nu există metrou. Eu cred că am fost cât se poate de corect. Nu înseamnă că nu ştiu problemele de la metrou”, a explicat Grindeanu, scrie News.ro.

El a fost întrebat dacă circulă cu trenul sau avionul.

“Chiar şi mai conduc, spre disperarea celor care îşi fac treaba până la urmă, cei de la SPP. Câteodată conduc eu şi îmi place lucrul ăsta. Şi dacă n-aş merge şi dacă n-aş conduce şi dacă n-aş fi mers cu avionul, nu înseamnă că nu ştiu problemele, dacă asta vroiau să scoată în evidenţă unii. Nu înseamnă că nu ştiu că anul trecut, de exemplu, metroul nu a avut buget şi acea supercompetentă echipă care acum ţipă… Este primul an din mulţi ani în care Metrorex nu a avut buget aprobat până la sfârşitul anului. Toate datoriile către firma de mentenanţă, care a dus la o reducere a acelui contract, aia într-un final a dus la o frecvenţă mai scăzută a trenurilor. Sunt facturi din 2021, nu s-au plătit. Ştiţi cât era suma la finalul anului 2021 către firma care asigură mentenanţa? De aproape 200 de milioane. Atâta nu a plătit”, a explicat Grideanu, scrie News.ro.

El a precizat că vede transportul în comun din Bucureşti într-un sistem integrat.

“De asemenea, mă aşteptam la un răspuns constructiv din partea Primăriei Generale a Capitalei. De ce vă spun acest lucru? Pentru că eu cred că transportul în comun în Bucureşti trebuie să fie tratat ca un sistem integrat şi STB şi toate celelalte lucruri. Nu poţi să rupi metroul. Iar acest sistem integrat poate fi făcut doar la Primăria Municipiului Bucureşti. Au fost miniştri mulţi înaintea mea care nu au vrut să… şi alţi primari generali au cerut metroul. Sunt dispus la aceste discuţii, să găsim cea mai bună soluţie. De unde această iritare?”,a adăugat Grindeanu, potrivit News.ro.

Întrebat de ce nu discută cu primarul Nicuşor Dan despre această chestiune, ministrul Transporturilor a răspuns: “Am făcut această invitaţie public. Mi s-a răspuns într-un mod politic, dacă vreţi, că am eu ceva cu bucureştenii. Da, am cu bucureştenii. Îmi doresc să aibă un sistem integrat de transporturi. Am spus un lucru corect şi anume faptul că dacă discutăm de un transport integrat, sistem de transport integrat care să cuprindă şi metroul, acest sistem trebuie să se susţină şi din punct de vedere economic. Anul trecut, de exemplu, metroul din Madrid a fost pe plus 10 milioane de euro. Nimeni nu-ţi cere să faci extraordinare performanţe economice, că vorbim de transport în comun, dar eu cred că asta este abordarea corectă. Să ştiţi că nu se vine de la bugetul de stat să se subvenţioneze transportul în comun la Suceava, la Timişoara, la Cluj se face metrou, la Cluj se face prin PNRR, metrou”.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Ministrul Educației Sorin Cămpeanu a anunțat joi seară că demisionează din funcție....
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
FlixBus lansează cea mai lungă linie de transport din lume operată 100% cu autocare care folosesc biodiesel
După ce a testat autocare electrice și cu panouri solare, FlixBus continuă să exploreze noi tehnologii pentru a oferi ...
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Lucian Bode a cerut Corpului de Control al MAI să investigheze licitația pentru cumpărarea 600 de mașini BMW
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru (foto), a anunţat, joi, că ministrul de Interne, Lucian Bode, a solicitat ...
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Locuitorii din Botoșani vor plăti cu 20% mai mult de la 1 octombrie pentru energia termică
Preţul energiei termice livrată în sistem centralizat populaţiei din municipiul Botoşani va creşte, de la 1 octombrie, ...