Gripa aviară a ajuns în România

Economica.net
28 11. 2016
laboratorio_53881200

„În dimineața datei de 22.11.2016, ca urmare a notificării unei mortalități observată la lebede sălbatice, inspectori din cadrul DSVSA Constanța s-au deplasat în acvatoriul portului Constanța. A fost găsit un singur cadavru de lebădă care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Județean (LSVSAJ) din Constanța pentru efectuarea analizelor în regim de urgență”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

„De asemenea, a fost inspectat întreg acvatoriul portului Constanța, nefiind identificate alte cadavre.
LSVSAJ Constanța, în data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiză cu rezultat pozitiv pentru influența aviară, prin identificarea genomului virusului.

În dimineața zilei de 24.11.2016, au fost expediate la Institutul de Diagnostic și Sănătatea animală din București (Laborator Național de Referință pentru influența aviară), probe reprezentative din cadavrul lebedei de iarnă, în scopul confirmării prezenței virusului influenței aviare.

Conform procedurilor, în data de 23.11.2016, în urma primirii rezultatului de la LSVJ Constanța, s-a procedat la notificarea suspiciunii de influența aviară, efectuarea anchetei epidemiologice de suspiciune IA, întocmirea hărților GIS, întocmirea Planului de Măsuri. De asemenea, a fost notificată Comisia Europeană cu privire la această suspiciune”, se arată comunicat.

Potrivit instituţiei, în zonele apropiate celei în care a fost găsită lebăda moarta (Constanța, Năvodari, Cumpăna și Agigea) şi în care s-au impus acum restricţii sanitare nu există nicio exploatație comercială de păsări, doar gospodării ale populației.

Delfinariul Constanţa, în pericol

Potrivit ANSVSA, un risc de extindere al virusului există mai ales ca urmare a proximităţii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. „La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, și au fost instituite operative zilnice din partea DSVSA Constanța către ANSVSA. Se va face recensământul și identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si salbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța.În cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare”, mai anunţă instituţia.

Ce este interzis acum la nivel naţional

Apariţia virusului gripei aviare pe teritoriul României presupune că toţi proprietarii de păsări sunt obligaţi să ia anumite măsuri. Astfel, sănătatea păsărilor domestice şi sălbatice trebuie monitorizată în permanență pe întreg teritoriul României şi orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA. Trebuie acordată o atenție deosebită și o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat provenite din țările unde au evoluat focare de Influență Aviară în ultima perioadă.

Toţi proeprietarii de păsări, inclusiv cei care au păsări în propriile gospodării trebuie să le ţină închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice și fără a avea contact cu păsările sălbatice. Această măsură a fost extinsă și pentru exploatațiile comerciale de păsări autorizate/ înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creștere și exploatare a păsărilor free-range și ecologic.

Ce s-a întâmplat în Europa

Virusul H5N8 care se extinde în Europa este acelaşi cu cel care a provocat epidemia de gripă aviară din 2014. În ultima săptămână au fost raportate noi cazuri în Danemarca, Finlanda, Germania şi Suedia. De asemenea, până în acest moment, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Olanda şi Austria au notificat la Bruxelles existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei şi Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricţie sanitară veterinară în contextul evoluţiei focarelor de influenţă aviară înalt patogenă a virusului H5N8.

În Ungaria  autorităţile au sacrificat în ultimele săptămâni aproximativ 400.000 de pui, raţe gâşte şi alte păsări de curte.

În Olanda, sâmbătă, au fost sacrificate la şase ferme aproximativ 190.000 de raţe, în urma epidemiei de gripă aviară. Olanda este al doilea mare exportator mondial de produse agricole şi în fermele sale se află peste zece milioane de găini, porci, vaci şi oi. Densitatea face ca aceste animale să fie extrem de vulnerabile la epidemii.

Autoritatea Sanitară Veterinară din Germania a anunţat săptămâna trecută sacrificarea a peste 100.000 de păsări de la fermele din landul Saxonia Inferioară, din cauza epidemiei de gripă aviară.

 Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Această tulpină a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodată depistată la om, s-a răspândit în statele din vestul Africii, inclusiv în Camerun, Niger şi Togo, în ultimii doi ani. Păsările sălbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripă aviară. Apropiatul sezon al Crăciunului este unul vital pentru vânzările de păsări în Europa.