Gripă aviară înalt patogenă la granița cu România. Opt localități din Satu-Mare sunt în zona de supraveghere

Un nou focar de gripă aviară înalt patogenă ( H5N1) a fost confirmat de autorități în Ungaria, în apropierea graniței cu România. Astfel, opt localități din județul Satu Mare, respectiv Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian se află în zona de supraveghere de 10km stabilită. ANSVSA a dispus efectuarea recensământului și examinarea clinică a păsărilor din exploatațiile de păsări din zonă.
Alina Stanciu - joi, 20 ian. 2022, 13:27
Gripă aviară înalt patogenă la granița cu România. Opt localități din Satu-Mare sunt în zona de supraveghere

În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României. Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de rațe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, astfel că opt localități din România sunt în raza de supraveghere de 10 km, iar autoritățile sanitar veterinare trebuie să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului. Localitățile vizate sunt: Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a întreprins următoarele măsuri:

– s-a întocmit un plan privind instituirea măsurilor din zona de supraveghere institută în jurul focarului și s-a trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare;

– s-a dispus efectuarea recensământului și examinarea clinică a păsărilor din exploatațiile cu palmipede, galinacee și altele.

De asemenea, toate DSVSA județene vor transmite în regim de urgență către toți fermierii din industria avicolă instrucțiuni punctuale cu privire la respectarea cu strictețe a procedurilor generale și specifice de biosecuritate. Acestea vizează cu precădere  activitatea de dezinfecție, precum și gestionarea substanțelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de încălțăminte, de mâini și rutiere de la nivelul exploatației comerciale de păsări, iar eficiența acțiunilor de decontaminare trebuie verificată prin teste specifice cu rezultate conforme.

Totodată, trebuie acordată o atenție specială punctelor cu un grad înalt de risc de pătrundere a virusului, respectiv: împrejmuirea continuă, dezinfectorul rutier (nu se va intra în exploatația comercială înainte de dezinfecția roților, în special partea rulantă a lor, iar ulterior dezinfecției, mijlocul de transport va staționa pe perioada de contact prevăzută în prospectul produsului utilizat), verificarea structurală și operațională a filtrului sanitar, precum și a spațiului SNCU și a spațiului tampon de la intrarea în fiecare hală/adăpost.

Se va acorda atenție sporită asupra următoarelor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale:

  • Acțiunile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare trebuie să fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condițiile legii, cu care proprietarul exploatației comerciale de păsări a încheiat contract oficial, acestea fiind executate de către o unitate autorizată sanitar-veterinar sau de către persoane atestate profesional să execute acest tip de acțiuni.
  • Mișcarea persoanelor în exploatațiile comerciale de păsări se face în mod restrictiv, iar accesul vizitatorilor în zona de producție a exploatațiilor comerciale de păsări este permis numai după o perioadă de așteptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu păsările domestice și sălbatice.
  • Personalului angajat în cadrul exploatației comerciale de păsări nu poate desfășura activități similare în alte exploatații de păsări.
  • Furajele trebuie să provină dintr-o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și trebuie să fie transportate în autovehicule special destinate și înregistrate sanitar-veterinar pentru acest scop.
  • Furajele trebuie depozitate în spații sau containere închise sau ambalate astfel încât să nu fie expuse accesului păsărilor sălbatice, iar restul de furaje rămase în hrănitori sau în conductele de furajare nu trebuie să fie utilizate la seria următoare de păsări.

În functie de evoluția epidemiologică a bolii în Ungaria, ANSVSA va actualiza informațiile și va impune, după caz, aplicarea de noi măsuri.

În Ungaria, efectivul afectat este de 37.462 de păsări. Autoritățile maghiare au inițiat masurile de urgență, înclusiv uciderea întregului efectiv de păsări și implementarea conformă a zonelor de protecție (3 km) și supraveghere (10 km), aferente noului focar.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...