Uzina Griro din Bucureşti are şcoală de sudori, dar nu are cursanţi. Luna viitoare aduce din nou muncitori din Vietnam

Constructorii şi marile companii producătoare de utilaje se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat. Atraşi de salariile mai mari în Occident, românii iau calea străinătăţii. Iar companiile româneşti importă forţă de muncă din Asia. 
Andrada Ghira - Dum, 15 oct. 2017, 11:15
Uzina Griro din Bucureşti are şcoală de sudori, dar nu are cursanţi. Luna viitoare aduce din nou muncitori din Vietnam

Este şi cazul Griro, producător de utilaje tehnologice complexe pentru industria chimică şi petrolieră şi deţinut de omul de afaceri de origine iordaniană Fahti Taher. Chiar dacă în urmă cu cinci-şase ani compania a pus la punct o şcoală de sudori, cu toate certificările şi acreditările, tinerii nu sunt atraşi de această meserie. 

„Noi am făcut prima şcoală de sudori şi în doi ani de zile am renunţat. Pentru că tinerii nu sunt interesaţi şi ne întreabă din prima cât le dăm. Avem şanse să facem producţie mai mare, dar ne confruntam cu probleme de personal calificat, în special sudori”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Adrian Popescu, fost director general al Griro şi vicepreşedinte al Federaţiei Patronale din Industria Construcţiilor de Maşini. 

Dacă mâine ar veni tineri interesaţi de această meserie, Griro are capacitatea de a-i instrui, iar în trei luni, aceştia ar avea o calificare. În fabrica Griro sunt aproximativ 75 de sudori, din care 16 vietnamezi. În total, numărul angajaţilor Griro se ridică la 400. 

„Am ajuns să curtăm forţă de muncă din Vietnam. Mai avem un grup de 18 muncitor care vin pe 15 noiembrie. Fără să se schimbe mentalitatea românească şi interesul statului, o să avem această problemă”, mai spune Popescu. Din cei 18 vietnamezi care vin la Griro, jumătate sunt sudori, iar restul sunt lăcătuşi.

Salariul mediu al unui sudor la Griro este de 3.000 de lei, potrivit Ziarului Financiar, iar acesta variază în funcţie de bonusuri şi performanţe.  

Bog’Art aduce 100 de vietnamezi

Una dintre cele mai mari companii de construcţii din România, Bog’Art, va aduce 100 de muncitori din Vietnam.

„Testăm şi această posibilitate. Este o soluţie pentru a acoperi acest deficit. Dacă analizăm la nivelul întregii ţări, cred că avem un deficit de aproape 30%. Alergăm toţi înnebuniţi să angajăm, iar tendinţa de creştere a salariilor este clară de la o zi la alta. Dacă azi discutăm de un salariul mediu brut de 4 euro/oră, tendinţa e sa crească spre 7-8 euro/oră, pentru un muncitor calificat”, spunea recent Sorin Greu, directorul general al Bog’Art.

Constructorul are aproape 500 de angajaţi, iar pe toate şantierele proiectelor câştigate la licitaţie, lucrează circa 1.800 – 2.000 de muncitori.

CITEŞTE ŞI Criză de angajaţi în construcţii: e nevoie de 600.000 de muncitori, iar constructorii sunt dispuşi să crească salariile, dacă statul îi ajută

Break even sau chiar profit pentru Griro în 2017 

Griro a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 12 milioane de euro şi o pierdere de 1 milion. Oficialii companiei văd pentru 2017 o îmbunătăţire pentru acest an, când ar putea înregistrat profit. 

„La cifra de afaceri o să stam aproape de cea de anul trecut, 12 milioane de euro, pentru că avem foarte multe produse terminate în semestrul II şi o sa ajungem la break even, poate cu un mic profit”, ne-a declarat Constantin Toma, vicepreşedintele Griro. 

Peste 90% din producţia Griro merge la export, pentru clienţi precum Borsig, GE power Systems, Alstom sau NIS. În ţară, fabrica livrează produse pentru rafinărie Petrobrazi şi pentru Lukoil. 

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...