Gruia Stoica: Discutăm cu instituţii financiare din top 5 mondial finanţarea achiziţiei CFR Marfă

Grup Feroviar Român discută cu instituţii financiare din top 5 mondial finanţarea tranzacţiei privind preluarea CFR Marfă şi este sigur că va putea face plăţile în condiţiile stabilite, fiind o companie bancabilă, solidă şi fără datorii, a declarat pentru MEDIAFAX proprietarul GFR, Gruia Stoica.
Economica.net - mar, 23 iul. 2013, 10:52
Gruia Stoica: Discutăm cu instituţii financiare din top 5 mondial finanţarea achiziţiei CFR Marfă

„GFR/Grampet este o societate bancabilă, solidă financiar, fără datorii la stat, un important angajator român şi un important contributor la buget, care îşi menţine angajamentul de a plăti suma ofertată în cadrul licitaţiei. Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garanţia de 10 milioane de euro, sumă importantă pentru o piaţă precum cea din România. Avem discuţii în prezent cu instituţii financiare din top 5 mondial şi avem certitudinea că vom face plata conform condiţiilor stabilite”, a afirmat omul de afaceri.

El a adăugat că orice „companie serioasă” face de asemenea anvergură cu credite bancare, în completarea fondurilor proprii.

„Grampet – GFR continuă să se concentreze asupra procesului de privatizare a CFR Marfă, conform condiţiilor şi graficului convenite cu Ministerul Transporturilor. În această perioadă, atenţia noastră se îndreaptă asupra strategiei de integrare a CFR Marfă în GFR/Grampet ulterior semnării contractului, cât şi asupra obţinerii avizului Consiliului Concurenţei pentru tranzacţie”, a spus Stoica.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani „pe la bănci”, el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă.

El a arătat că Grupul Feroviar Român – GFR are propriile credite şi trebuie să împrumute „circa 200 de milioane să plătească noua companie”, nefiind prea multe bănci dispuse să finanţeze această sumă.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat ulterior că din datele de până în prezent nu rezultă nimic în neregulă cu vânzarea CFR Marfă, dar că nu este exclus să fie întocmit un dosar penal la sugestia televizată a preşedintelui Băsescu pentru câştigătorul licitaţiei, deoarece aşa se întâmplă cu cine îl „supără” pe acesta.

„Ne exprimăm în acelaţi timp speranţa că evoluţiile şi declaraţiile politice să nu afecteze nici procesul de privatizare, nici discuţiile noastre cu finanţatorii. Nu dorim să comentăm alte declaraţii politice, obiectivul nostru fiind strict comercial, de eficientizare a CFR Marfă şi menţinere a cât mai multor locuri de muncă şi de consolidare a unui grup românesc de anvergură internaţională”, a mai spus şeful Grampet.

GFR, parte a grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Gruia Stoica declara la 19 iunie, pentru MEDIAFAX, că GFR deţine suma minimă de 180 milioane euro- preţul de plecare a licitaţiei pentru preluarea CFR Marfă – din surse proprii şi bancare, iar pentru participarea la privatizare a primit scrisori de bonitate şi garanţie de la Raiffeisen Bank Austria.

„Avem această sumă, nu am fi participat la licitaţie dacă nu am fi avut-o. Ea este asigurată parte din fonduri proprii, parte cu sprijinul unor finanţări de la bănci. Este o sumă mare, pe care nu orice companie şi-o poate permite, dar GFR este o societate privată bancabilă, solidă, fără datorii la stat, profitabilă”, a spus omul de afaceri, la vremea respectivă.

El a menţionat că finanţarea bancară are ponderea majoritară şi este sindicalizată de mai multe instituţii de credit, fără alte detalii.

Te-ar mai putea interesa și
Safetech Innovations, companie de securitate cibernetică listată la BVB, raportează profit în creştere cu 40% în primul trimestru
Safetech Innovations, companie de securitate cibernetică listată la BVB, raportează profit în creştere cu 40% în primul ...
Safetech Innovations, companie românească de securitate cibernetică listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, raportează venituri operaționale de 5,2 milioane de lei în T1 2022, o......
Comisia Europeană: România continuă să înregistreze dezechilibre excesive
Comisia Europeană: România continuă să înregistreze dezechilibre excesive
Comisia Europeană a anunţat luni că a evaluat existenţa dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre UE selectate ...
ING Bank România a lansat asigurarea ING Salary Protect, pentru sprijin financiar în caz de șomaj, invaliditate sau concediu medical prelungit
ING Bank România a lansat asigurarea ING Salary Protect, pentru sprijin financiar în caz de șomaj, invaliditate sau concediu ...
ING Bank România a lansat în parteneriat cu NN România un nou produs disponibil 100% online: asigurarea ING Salary Protect. ...
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, furnizor de servicii IT&C, anunță o creștere de 48% a cifrei de afaceri în 2021
GTS Telecom, unul dintre principalii furnizori de servicii IT&C din România, membru al grupului Deutsche Telekom AG, anunță ...