Grup Servicii Petroliere reclamă abuzuri din partea angajaţilor ANAF

Compania Grup Servicii Petroliere reclamă abuzuri săvârşite de funcţionari publici ai statului, angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în ultimele două săptămâni.
Economica.net - vin, 19 dec. 2014, 15:04
Grup Servicii Petroliere reclamă abuzuri din partea angajaţilor ANAF

Proprietarul companiei, Gabriel Comănescu, a arătat, vineri, într-o conferinţă de presă, că angajaţii Fiscului continuă să deruleze o inspecţie fiscală în mod abuziv, deşi aceasta a fost suspendată în august 2014. De asemenea, acesta a arătat că se tergiversează unele răspunsuri oficiale din partea Ministerului Finanţelor.

„Începând cu luna noiembrie, GSP a fost ţinta unor numeroase abuzuri săvârşite de funcţionari publici ai statului, angajaţi ai ANAF, aflaţi în subordinea domnului Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, coordonator al inspecţiei fiscale. Astfel, în urma unei sesizări anonime formulată în 2011, ANAF a declanşat, în 2012, prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), o inspecţie fiscală, la nivelul GSP. După un an şi jumătate de inspecţie, în luna august 2014, ANAF a suspendat inspecţia invocând două motive: primirea unor informaţii solicitate unor autorităţi fiscale din afara ţării şi pentru emiterea unei decizii a Comisiei Fiscale Centrale, privind interpretarea unor dispoziţii legale cu privire la regimul taxării operaţiunilor efectuate cu platforme marine în zona Mării Negre”, explicat Gabriel Comănescu.

El a precizat că, pe de o parte, este vorba despre concluzia DGAMC, prezentată la sediul GSP în data de 9.12.2014, deşi inspecţia era suspendată, potrivit căreia societatea nu ar fi avut „drept de deducere din impozitul pe profit” rezultat din relaţiile de afaceri cu parteneri externi. „Sesizând abuzurile, am formulat punct de vedere bazat pe convenţiile de evitare a dublei impuneri, motiv pentru care inspectorii DGAMC au întocmit un nou proces verbal, la data de 11.12.2014, prin care nu au mai reţinut vreo încălcare a legii”, a mai spus Comănescu.

Pe de altă parte, reprezentantul GSP reclamă acuzaţii neoficiale venite atât din partea angajaţilor ANAF Constanţa, cât şi prin intermediul presei locale, potrivit cărora compania nu a plătit TVA pentru o tranzacţie de vânzare a trei platforme petroliere, realizată în 2008, de la GSP România către GSP Malta, deţinută 100% de către GSP România.

Potrivit reprezentanţilor GSP, de-a lungul timpului, compania a solicitat Ministerului Finanţelor lămuriri cu privire la regimul de TVA la care sunt supuse platformele petroliere, iar instituţia a transmis că acestea sunt considerate nave maritime şi nu sunt supuse taxării TVA. „În cazul celor trei nave vândute în 2008, însă, Ministerul Finanţelor întârzie să se pronunţe. Avem cerere înregistrată la Ministerul Finanţelor şi revenire la cerere, prin care trebuie să ne anunţe (care este regimul de TVA în acest caz – n.r.)”, a mai spus Gabriel Comănescu.

El a precizat că, în aceste condiţii, s-a convocat Comisia Fiscală care ar fi trebuit să se pronunţe în acest caz până astăzi (vineri – n.r.), dar acest lucru nu s-a întâmplat, în schimb au apărut în presa locală din Constanţa articole potrivit cărora proprietarul GSP este cercetat alături de ceilalţi doi asociaţi ai firmei pentru evaziune fiscală, respectiv evitarea plăţii TVA pentru vânzarea platformelor de foraj marin Jupiter, Prometeu şi Saturn contra sumei de 96 de milioane de dolari, prin schimbarea clasificării platformelor de foraj marin în nave de navigaţie.

Reprezentanţii GSP au mai precizat că vânzarea celor trei nave petroliere a fost necesară pentru ca platformele respective să fie modernizate, cu finanţare internaţională, astfel încât să poată fi certificate pentru operarea în ape internaţionale. De asemenea, aceştia susţin că platformele petroliere de tipul celor vândute sunt scutite de plata TVA, atât conform normelor europene cât şi Ordonanţei de Guvern 42 din 1997, articolul 23.

„Am depus plângere penală la DNA şi vom sesiza toate instituţiile statului. La Preşedinţia României se va depune luni, se vor depune către cabinetul prim-ministrului, preşedinţii celor două camere, Comisia de Abuzuri, Comisia de Transporturi de la Minister şi mai departe, dacă nu avem nicio şansă, începem la Comisia de Abuzuri de la Bruxelles, la comisarii europeni etc.”, a mai spus Comănescu.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...