Grupul Agricola va investi 17 milioane de euro anul acesta și estimează o creștere a business-ului cu o singură cifră

Grupul de firme Agricola a înregistrat în primele șase luni ale anului o cifră totală de afaceri de aproximativ 567,651 milioane de lei (aproximativ 115 milioane euro), cu 13% mai mult față de prima parte a anului precedent. Companiile au vândut mai multă carne de pasăre, semipreparate și ouă, dar au scăzut volumele de salamuri crud-uscate, urmare a scăderii puterii de cumpărare. Grupul va investi anul acesta 17 milioane de euro inclusiv pentru trei parcuri fotovoltaice.
Alina Stanciu - mar, 25 iul. 2023, 14:36
Grupul Agricola va investi 17 milioane de euro anul acesta și estimează o creștere a business-ului cu o singură cifră

Vânzările de carne de pasăre ale companiei Agricola, parte a grupului cu același nume controlat de antreprenorul Grigore Horoi, au depășit în primele șase luni un volum 25.000 tone, cu 8,68% mai mult față de perioada similară a anului 2022, iar cifra de afaceri înregistrată de Agricola Internaţional SA Bacău a crescut cu 11,8%.

„Performanța obținută de Agricola în 2022 s-a datorat în special faptului că am reușit să avem o poziționare de preț mai aproape de principalii noștri competitori. Pe de altă parte, investițiile de peste 20 de milioane de euro realizate la abatorul de păsări pentru modernizare ne-au oferit posibilitatea majorării capacității de la 8.000 de capete pe oră la 13.500 de capete pe oră, dar și realizării de produse cu valoare adăugată mare. Combinate, aceste două elemente au condus la un rezultat economic ce creează perspectiva unui viitor bun pentru companie. Rezultatele primelor 6 luni din 2023 sunt în linie cu ce ne-am bugetat pentru toate liniile de business. Strategia noastră din ultimii zece ani, de creștere și diferențiere, funcționează și se consolidează de la un an la altul. Sunt deja 14-15 ani de când suntem pe un trend ascendent și suntem siguri că vom reuși și anul acesta. Concret, până la acest moment, rata medie de creștere la nivel de grup din perspectiva valorică este de până în 10%”, a declarat Grigore Horoi, președintele AGRICOLA.

La categoria mezeluri obţinute la Salbac SA, vânzările în valoare sunt similare celor realizate în prima parte din 2022, în condițiile unei diminuări cu 4% a volumelor pe categoria salamurilor crud-uscate și a unei creșteri de 14% a volumelor de mezeluri fiert afumate. „Divizia mezeluri, în special segmentul de crud-uscate resimte efectul puterii de cumpărare în scădere și al inflației. Consumatorii au un buget de cumpărături mai mic și atunci o bună parte dintre ei se orientează spre produse mai ieftine, sacrificând standardele de calitate cu care erau obișnuiți, sau reducând volumul achizițiilor”, apreciază Grigore Horoi.

Europrod SA, compania din Grupul de firme Agricola ce comercializează  semipreparate şi produse tip ready-meal, a înregistrat în 2023, faţă de semestrul I al anului precedent, creșteri a volumelor comercializate de 5,6%. Crește într-un ritm sănătos această categorie, performează chiar foarte bine, pentru că produsele de tip redy-meals răspund unor nevoi clare – economia de timp, în principal. 27% din producție merge la export și luăm serios în calcul achiziția unei noi linii de producție pentru această categorie”, a precizat președintele Agricola.

La consumul de ouă produse de Avicola Lumina Constanţa s-a înregistrat o creștere a vânzărilor în 2023  de 11%, în condițiile în care au fost comercializate 34 mil. ouă în prima jumătate a anului.

Mă aștept ca 2023 să fie în linie cu 2022, desigur dacă nu apar modificări în peisajul pieței care să denatureze lucruri cum ar fi Culoarul Mării Negre pentru cereale, războiul din proximitate și efectele acestuia, măsuri administrative pentru controlul prețurilor, măsuri fiscale pentru gestionarea deficitului bugetar, ș.a.m.d. – toate acestea pot influența evoluția afacerilor noastre, dar noi rămânem optimiști și obiectivul nostru este de a menține trendul ascendent. În contextul dat, nu va fi fezabilă o creștere de peste 10% per total business, dar cu siguranță vom încheia 2023 pe plus.”, a precizat Grigore Horoi.

Investiții de 17 milioane de euro

Totodată, compania și-a bugetat investiții de 17 milioane de euro în zone extrem de diverse:o stație de incubație, o stație de incinerare, o stație de epurare, trei parcuri fotovoltaice, o centrală termică nouă.

„Nu targetăm categorii noi, dar sunt produse în care cererea este pe un trend ascendent și atunci este firesc să investim în capacitățile de producție”.

Agricola este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România şi principalul exportator din această categorie. Agricola deţine 18% din piaţa cărnii de pui, este lider cu 9% din piaţa de semipreparate şi produse de tip ready-meal, iar Salamul de Sibiu Agricola este lider în total segment Salam de Sibiu comercializat în România cu 42% cotă de piaţă, medie, în valoare, potrivit  Nielsen.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...