Grupul Banca Transilvania a înregistrat un profit net de peste 1,67 de miliarde de lei în primele nouă luni din an

Grupul Banca Transilvania a obţinut un profit net consolidat de 1,678 de miliarde de lei, după primele nouă luni ale acestui an, din care 1,441 de miliarde de lei este profitul băncii, informează, vineri, instituția, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 11 nov. 2022, 18:55
Grupul Banca Transilvania a înregistrat un profit net de peste 1,67 de miliarde de lei în primele nouă luni din an

Aproximativ 237 de milioane de lei este profitul net al subsidiarelor şi participaţiilor de capital.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la 141 de miliarde de lei la finalul trimestrului trei din acest an, în creştere cu 6,6% faţă de începutul anului.

Creditele Băncii Transilvania au crescut până la 63,2 miliarde de lei. Comparând cu începutul anului, creditele nete pentru persoanele juridice au crescut cu aproape 32%, până la 27,2 miliarde de lei, iar creditele nete pentru persoanele fizice au crescut cu 7,4% şi au ajuns la 27,6 miliarde de lei. În primele nouă luni, soldul creditelor a crescut cu aproximativ 11,7 miliarde de lei, BT acordând 206.000 de credite populaţiei şi firmelor, potrivit comunicatului grupului.

Depozitele clienţilor Grupului BT au ajuns la 113,4 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de începutul anului. 74,6 miliarde de lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 38,9 miliarde de lei depozitele ale persoanelor juridice.

Veniturile operaţionale ale băncii au crescut cu 19%, până la 3,8 miliarde de lei, pe fondul creşterii volumelor operaţionale.

Numărul clienţilor activi ai băncii a ajuns la 3,8 milioane, în creştere cu 4,7% de la începutul anului. BT are 313.000 de clienţi activi noi în primele nouă luni din 2022. 84% dintre clienţii băncii sunt digitalizaţi.

„Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 52%. Raportul cost/venit s-a păstrat la un nivel confortabil datorită gestionării adecvate a costurilor şi a eficientizării prin digitalizare. Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,55%. Gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante, conform standardelor EBA, este de 187%. Soldul provizioanelor a crescut în primele 9 luni ale anului cu 12,9%, până la 4.079 milioane lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, când era de 3.614 milioane lei. Banca a menţinut politica de provizionare foarte prudentă. Solvabilitatea băncii fără profitul ultimului trimestru este de 22,05%, iar cu profitul inclus, este de 23,05%”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, documentul precizează că integrarea Ţiriac Leasing în Grupul BT este în desfăşurare, iar fuziunea este estimată în decembrie.

BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de active din România, cu peste 4 miliarde de lei în administrare prin cele 17 fonduri deschise de investiţii. BTAM se apropie de 100.000 de clienţi. BT Mic, cel mai mare jucător în microfinanţare, a ajuns la 14.500 de clienţi, din care peste 75% sunt la primul credit.

„Am continuat creşterea constantă a numărului clienţilor şi tranzacţiilor, cu o dinamică mult peste media pieţei. Am crescut susţinut şi am finanţat companiile şi oamenii, în ciuda faptului că piaţa financiară este mai plină de incertitudini ca oricând şi costurile de finanţare şi cerinţele de capital sunt factori suplimentari care induc incertitudine în economie. Rămânem şi pe viitor ataşati de obiectivul nostru – de a fi principalul susţinător al economiei şi al statului, pentru dezvoltarea României”, a afirmat Omer Tetik, director general BT.

Te-ar mai putea interesa și
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care este de mai mulți ani într-o stare avansată de degradare, va intra în......
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...