Grupul Banca Transilvania – profit net de peste un miliard de lei, în primul semestru din 2022, creştere uşoară faţă de perioada similară din anul trecut

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost de aproximativ 1,05 miliarde lei în primul semestru al acestui an, în creştere uşoară faţă de 1,02 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, din care profitul băncii 907 milioane lei, de asemenea în urcare faţă de 901 milioane lei în perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al instituţiei.
AGERPRES - vin, 26 aug. 2022, 09:38
Grupul Banca Transilvania - profit net de peste un miliard de lei, în primul semestru din 2022, creştere uşoară faţă de perioada similară din anul trecut

Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 139,5 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT, scrie Agerpres.

Activele Grupului au crescut până la 140,1 miliarde lei (+5,76% faţă de 31 decembrie 2021), iar creditele s-au majorat la 64,9 miliarde lei (+15,58% faţă de 31 decembrie 2021).

Primul semestru a adus, de asemenea, o creştere cu 1.600 de clienţi noi şi aproape 800 de credite, pe zi. BT a atras în prima jumătate a anului peste 285.000 de clienţi, ajungând la 3,75 de milioane.

Depozitele clienţilor au ajuns la 110,9 miliarde lei, din care 72,8 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice iar 38,1 miliarde lei ale persoanelor juridice.

Veniturile operaţionale ale băncii au crescut cu 17,6%, până la 2,8 miliarde lei.

Costul aferent contribuţiei băncii la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a crescut cu 71%, la 151 de milioane lei, impactând negativ rezultatul semestrului, se precizează în comunicat.

În perioada ianuarie-iunie, Banca Transilvania a acordat aproape 140.000 de credite persoanelor fizice şi companiilor, în valoare de 14,17 miliarde lei.

Potrivit sursei citate, în 2022, BT a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale IMM Invest şi AGRO IMM Invest, dar şi în alte scheme de garantare pentru IMM-uri lansate în 2022 (Rural Invest, IMM Prod, Garant Construct), cu o valoare totală finanţată de peste 2,8 miliarde lei.

„Am continuat în primul semestru finanţarea economiei şi a statului, în condiţiile în care oferim randamente bune pentru economiile păstrate la BT. Am ajuns la noi recorduri ale tranzacţiilor atât în ceea ce priveşte plăţile cu cardurile, cât şi operaţiunile companiilor, pe fondul creşterii activităţii băncii. Creştem pe toate segmentele de piaţă, în condiţii de profitabilitate şi oferim clienţilor dobânzi competitive, în timp ce avem cea mai bună dinamică în atragerea de noi clienţi. În ciuda condiţiilor provocatoare prin care trece economia, ne uităm cu încredere la perioada următoare. Avem apetit pentru finanţare şi creşterea activităţii BT”, a declarat Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Banca Transilvania a ajuns la 2,5 milioane de carduri unice în wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay şi Garmin Pay, iar numărul plăţilor cu telefonul s-a dublat în semestrul întâi din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2021, ajungând la 53 milioane. În total, 82% din clienţii băncii sunt clienţi unici digitalizaţi.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 180%. În prima jumătate a acestui an, soldul provizioanelor a crescut cu 7,4% şi a ajuns la 3,88 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, când a fost de 3,614 miliarde lei. Costul riscului pe perioada primului semestru din 2022 a fost de 0,3%. Eficienţa operaţională a băncii este de 51,9%. Solvabilitatea băncii este de 20,61% (fără profitul primelor şase luni din acest an), respectiv de 22,39% (cu profitul inclus). Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,55%, la 30 iunie 2022.

Prima parte a anului a însemnat, de asemenea, consolidarea Grupului BT. Banca Transilvania a început construirea primei bănci 100% digitale din România în jurul Idea::Bank, achiziţionată în acest an.

Referitor la BT Leasing, valoarea totală cumulată a contractelor noi a crescut cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut. Cifrele arată, de asemenea, creşterea preferinţei pentru autoturismele hibrid şi full electric, reprezentând 37% din totalul maşinilor finanţate în prima jumătate a anului de compania de leasing a Grupului BT.

La BT Mic, pentru peste 70% din finanţări, compania de microfinanţare este primul creditor, iar 17% din finanţări au mers către start-up-uri.

Recent, în iulie a.c., BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România, cu active nete de 4,5 miliarde lei administrate şi o cotă de piaţă de aproape 23%.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi din Europa de Sud-Est, precum şi principalul finanţator al economiei româneşti, acoperind toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Banca are o cotă de piaţă care depăşeşte 19%, 3,7 milioane de clienţi, peste 9.200 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...