Grupul Banca Transilvania raportează că a înregistrat un profit net de 2,488 de miliarde de lei în 2022

Profitul net consolidat raportat de Grupul Financiar Banca Transilvania la sfârşitul anului trecut este de 2,488 miliarde de lei, din care cel al băncii este de 2,178 de miliarde de lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare la 31 decembrie 2022, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 24 feb. 2023, 19:57
Grupul Banca Transilvania raportează că a înregistrat un profit net de 2,488 de miliarde de lei în 2022

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde de lei. Creditele au crescut până la 68 de miliarde de lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde de lei, din care 79,9 miliarde de lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 de miliarde de lei ale persoanelor juridice.

Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 2,488 miliarde de lei, din care cel al băncii de 2,178 de miliarde de lei.

Profitul operaţional al Băncii Transilvania a crescut la 31 decembrie 2022 la 2,699 de miliarde de lei.

Eficienţa operaţională a băncii, reflectată de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.

Banca Transilvania a finanţat companii cu 19,8 miliarde de lei şi persoane fizice cu 8,2 miliarde de lei. Potrivit unui comunicat al băncii, BT a acordat peste 260.000 de credite anul trecut şi a ajuns la peste 1,14 milioane de credite în sold.

Totodată, BT a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale lansate în 2022, cu o valoare totală finanţată de peste 3,3 miliarde lei.

Numărul de clienţi activi a continuat să crească, cu BT lucrând peste 3,9 milioane de clienţi, dintre care 3,5 milioane persoane fizice şi 400.000 de companii.

Pe parcursul anului 2022, impozitul pe profit plătit de BT către stat totalizează peste 1% din tot impozitul pe profit încasat de stat de la companiile din România. Impozitele şi taxele totale plătite de Banca Transilvania în anul 2022 depăşesc 1,1 miliarde lei.

„A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina şi de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflaţie şi de criza energetică. În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine această perioadă. În ceea ce ne priveşte, am continuat să fim cel mai mare finanţator din România şi cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022. Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare şi infrastructură şi am consolidat poziţia băncii şi a Grupului BT pe piaţa locală. Rezultatele financiare confirmă aşteptările noastre şi sunt baza planurilor ambiţioase pentru viitor. Suntem atenţi şi preocupaţi de evenimentele geopolitice şi macroeconomice, dar în acelaşi timp deschişi şi la eventuale oportunităţi”, afirmă Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

Conducerea băncii va propune Consiliului de Administraţie o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 de milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat.

„Propunerea este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susţinerea creditării şi dezvoltării economiei româneşti în perioada următoare”, se spune în comunicat.

BT a finanţat consistent populaţia şi companiile. Astfel, peste 12.000 de români şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul BT, suma acordată fiind de peste 3,6 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 17 miliarde lei. Totodată, peste 100.000 de credite de consum, de aproximativ 3,8 miliarde lei, au fost acordate anul trecut. Soldul acestor credite a ajuns la 9,6 miliarde lei.

În plus, banca a acordat anul trecut peste 16.000 de împrumuturi noi, în valoare de 4,5 miliarde lei, pentru aproximativ 16.300 de clienţi IMM&Micro, iar portofoliul creditelor IMM a ajuns la 22,5 miliarde lei.

Numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 10% în 2022 faţă de 2021, cea mai mare creştere fiind înregistrată pe segmentul LargeCorporate, unde numărul finanţărilor a crescut cu 48%.

Soldul creditelor a crescut cu peste 21%, din care o creştere semnificativă, de peste 30%, este soldul creditelor pentru companii. Mai mult de jumătate din creşteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru. În ceea ce priveşte finanţările pentru populaţie, volumul creditelor este +8%, precizează banca.

Rata expunerilor neperformante este de 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fără profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...