Grupul Banca Transilvania raportează un profit net de 2,291 de miliarde de lei pentru primele nouă luni din an

Grupul Financiar Banca Transilvania a înregistrat, în primele nouă luni din 2023, un profit net consolidat de peste 2,291 de miliarde lei, din care cel al băncii a depăşit 1,859 de miliarde de lei, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 10 nov. 2023, 20:10
Grupul Banca Transilvania raportează un profit net de 2,291 de miliarde de lei pentru primele nouă luni din an

Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu 432 de milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT, conform unui comunicat transmis vineri de către bancă.

Perioada iulie – septembrie a fost cel mai bun trimestru din acest an privind finanţările pentru locuinţe: nivelul aprobărilor arată creştere de 22% în primele nouă luni ale anului 2023 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022.

Valoarea creditelor acordate persoanelor fizice şi companiilor a crescut cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar soldul creditelor nete şi creanţelor din leasing a ajuns la 72,6 miliarde de lei, însemnând o creştere de aproximativ 70% a soldului creditelor faţă de acum trei ani.

Creşterea activităţii băncii se reflectă, de asemenea, în evoluţia numărului total al operaţiunilor procesate, 1,35 miliarde de operaţiuni în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 27,4% faţă de 2022. Aceasta înseamnă dublarea mediei lunare de operaţiuni în decurs de trei ani.

„Au fost nouă luni bune pentru Banca Transilvania, în care am crescut şi mai mult volumul operaţiunilor procesate de BT, iar astfel ne-am consolidat leadershipul în piaţă. Dimensiunea şi economiile de scară ne permit să fim o bancă universală, cu o abordare incluzivă şi care oferă toată linia de produse şi servicii – online şi cu numerar – la preţuri reduse pentru clienţi. Lucrăm pentru peste 4 milioane de clienţi, de la persoane fizice, la IMM-uri şi până la corporaţii. Suntem mândri că un jucător local reuşeşte să aducă valoare în economie şi să susţină competitivitatea companiilor. Rămânem prudenţi, având în vedere volatilitatea şi incertitudinea din piaţă, însă suntem optimişti că România îşi poate păstra evoluţia peste media regiunii”, a declarat Omer Tetik, director general Banca Transilvania.

Potrivit sursei citate, activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut până la 157,6 miliarde de lei (+12,2% faţă de 31 decembrie 2022), iar creditele nete şi creanţele din leasing au ajuns la 72,6 miliarde de lei (+6,75% faţă de 31 decembrie 2022).

Veniturile operaţionale ale Grupului BT au ajuns la 5,6 miliarde de lei (+27,12% an/an), în oglindă cu creşterea volumului de business şi a numărului de tranzacţii procesate.

De asemenea, comunicatul mai menţionează că depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 126,6 miliarde de lei (+8,66%). Persoanele fizice aveau economii de 82,7 miliarde de lei la BT, iar persoanele juridice de 43,9 miliarde de lei.

Finanţările clienţilor persoane fizice au ajuns la nivel consolidat la 31,9 miliarde de lei. Valoarea creditelor acordate a crescut 13% în primele nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă 2022.

Totodată, au fost acordate peste 15.700 de credite pentru IMM-uri, în valoare de peste 4 miliarde lei. 16 miliarde de lei au fost împrumuturile pentru companii, soldul creditelor brute la nivel consolidat ajungând la 35,3 miliarde de lei. Banca Transilvania a continuat să susţină antreprenorii prin programul IMM Invest şi în primele nouă luni ale anului a acordat finanţări de 2,5 miliarde de lei.

Banca a ajuns la 5,8 milioane de carduri în portofoliu, din care peste 3 milioane sunt inclusiv carduri digitale în aplicaţiile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay şi Garmin Pay.

Soldul provizioanelor a crescut cu 7,01%, ajungând la 4,3 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2022, când a fost de 4,02 miliarde de lei. Solvabilitatea BT era de 22,94%, cu profitul inclus, iar rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, de 2,22%.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a câștigat definitiv un proces cu Guvernul României, cu miză de peste 370 de milioane de lei, cel puțin
Hidroelectrica a câștigat definitiv un proces cu Guvernul României, cu miză de peste 370 de milioane de lei, cel puțin
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a câștigat definitiv un proces mai vechi cu Ministerul Energiei, instuția prin care statul român controlează practic......
Președintele columbian Gustavo Petro anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul, stat pe care-l acuză de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor
Președintele columbian Gustavo Petro anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Israelul, stat pe care-l acuză de comiterea ...
Preşedintele Columbiei, Gustavo Petro, a anunţat miercuri că doreşte ruperea tuturor relaţiilor diplomatice cu Israel, ...
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar ...
Congresmenul republican Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmenul republican Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...