Grupul BEI și Deutsche Leasing România au încheiat un acord de securitate sintetică în valoare de 335 de milioane de euro pentru finanțarea întreprinderilor și fermierilor locali

Grupul Băncii Europene de Investiții, care include Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI), anunță că își consolidează cooperarea cu Deutsche Leasing România IFN S.A. (DLRO), parte a Grupului Deutsche Leasing, încheind o tranzacție de securitizare sintetică odată cu noi angajamente de împrumut care vor crește lichiditatea întreprinderilor românești.
Ion Dobreanu - vin, 09 feb. 2024, 16:58
Grupul BEI și Deutsche Leasing România au încheiat un acord de securitate sintetică în valoare de 335 de milioane de euro pentru finanțarea întreprinderilor și fermierilor locali

Acordul are scopul de a-i oferi un ajutor de capital companiei DLRO, eliberându-i astfel capacitatea de creditare, care poate fi folosită ulterior pentru a sprijini IMM-urile și întreprinderile de dimensiune intermediară din România, contribuind astfel la tranziția către neutralitatea climatică.

Mai exact, FEI oferă protecție pentru o tranșă de tip mezanin în valoare de 54 de milioane de euro (care este contragarantată de BEI) și protecție pentru o tranșă cu rang superior în valoare de 276 de milioane de euro (care este contragarantată de BEI în proporție de 50 %). Structura, care cuprinde o marjă sintetică în exces sub forma „folosești sau pierzi”, o perioadă de realimentare de trei ani, precum și amortizarea proporțională a tranșei de rang superior și a tranșei mezanin (sub rezerva evenimentelor declanșatoare bazate pe performanță), se referă la un portofoliu de contracte de leasing și de împrumut cu un sold total de 355 de milioane de euro.

În cadrul acestui aranjament, DLRO se angajează să ofere împrumuturi noi în valoare de 439 de milioane de euro către IMM-uri și întreprinderi de dimensiune intermediară într-o perioadă de trei ani. Aproape 30 % din finanțare va fi dedicată proiectelor care contribuie la acțiunile climatice și la durabilitatea mediului, ceea ce evidențiază angajamentul DLRO și al Grupului BEI de a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Se așteaptă ca noile finanțări, care vor lua forma unor contracte de leasing și de împrumut, să vină în special în ajutorul fermierilor, o parte semnificativă a clienților DLRO fiind fermieri din regiunile de coeziune. DLRO se va concentra asupra unor investiții precum înlocuirea mașinilor de recoltat și a tractoarelor, modernizarea sistemelor de irigare, achiziționarea de echipamente de semănat direct în miriște, precum și asupra eficienței energetice în agricultură și în alte industrii.

„Împreună cu Deutsche Leasing, sprijinim fermierii din regiunile de coeziune din România, promovăm decarbonizarea sectorului agricol și ajutăm la transformarea tranziției verzi în realitate. Deutsche Leasing este unul dintre partenerii de încredere ai BEI pentru a oferi mijloacele financiare de care au nevoie întreprinderile în vremuri dificile”, a declarat vicepreședintele BEI Kyriacos Kakouris.

„Suntem foarte bucuroși să reînnoim cooperarea cu Deutsche Leasing Romania pentru a asigura un acces mai ușor și mai extins la finanțare pentru proiectele de acțiuni climatice. Această tranzacție va crea oportunități de finanțare sub forma unor împrumuturi noi pentru întreprinderile și fermierii din România și va contribui semnificativ către o tranziție verde”, a spus Marjut Falkstedt, director general al FEI.

„Această operațiune este un punct de reper important pentru Deutsche Leasing Romania și pentru clienții noștri, permițându-ne să extindem opțiunile de finanțare și să fim mai flexibili. Parteneriatul cu Grupul BEI reafirmă hotărârea noastră de a oferi soluții financiare inovatoare și personalizate pentru a sprijini creșterea economică și succesul clienților noștri”, a declarat Laurențiu Zaharia, director general al DLRO.

Aceasta este a doua tranzacție de securitizare dintre Grupul BEI și DLRO, prima operațiune de acest fel având loc în 2020.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Rolul BEI este de a contribui la îndeplinirea obiectivelor politicilor Uniunii Europene oferind finanțare pe termen lung pentru proiectele viabile. Activitățile noastre vizează următoarele domenii prioritare: clima și mediul, dezvoltarea, inovarea și competențele, întreprinderile mici și mijlocii, infrastructura și coeziunea. BEI colaborează strâns cu alte instituții ale UE pentru a susține integrarea europeană, a promova dezvoltarea Uniunii Europene și a susține politicile UE în peste 160 de țări din întreaga lume.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), facilitându-le accesul la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață. În acest rol, FEI contribuie la urmărirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea și creșterea, inovarea și digitalizarea, impactul social, competențele și capitalul uman, acțiunile climatice și durabilitatea mediului și altele.

Grupul Deutsche Leasing este principalul partener de finanțare a activelor orientat către soluții pentru IMM-urile germane și unul dintre principalii furnizori de leasing din Europa. Acesta oferă o gamă largă de soluții de finanțare legate de investiții (finanțări pentru active), precum și servicii suplimentare (servicii pentru active). În cadrul Sparkassen-Finanzgruppe, Deutsche Leasing este centrul de excelență pentru leasing și factoring și alte soluții de finanțare a activelor orientate către IMM-uri și servicii suplimentare în Germania și alte țări. Pe segmentul său de activitate globală, Deutsche Leasing sprijină activitățile clienților săi în 23 de puncte internaționale, inclusiv pe piețele de export europene de bază, precum și cele din China, Rusia, SUA, Canada și Brazilia.

Sursa foto: Eib.org

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...