1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Grupul belgian care controlează Cora se apropie de 1 miliard de euro pierderi. Litigiile din România au contribuit la această situaţie

Grupul belgian Lous Delhaize, care controlează hypermarketurile Cora din România, a raportat pentru anul trecut o pierdere netă de aproximativ 1 miliard de euro. Printre principalele motive ale pierderii se numără deprecierea fondului comercial al Cora Franţa, costurile de restructurare de la Cora şi Match Franţa, dar și costurile financiare legate de soluționarea litigiilor din România.

12 aug, 2019 | ECONOMICA.net

Anul financiar 2018 s-a încheiat cu o pierdere de 929 de milioane de euro pentru grupul belgian Louis Delhaize, care operează hypermarketurile Cora din România, potrivit publicaţiei L'Echo. Aceasta în condiţiile în care, cu un an în urmă, grupul raportase un plus de 204 milioane de euro.

Conform companiei, principalele cauze ale scăderii se referă la deprecierea fondului comercial (goodwill) la Cora Franţa, costurile de restructurare de la Cora Franţa și Supermarketurile Match Franţa, dar și costurile financiare legate de soluționarea litigiilor din România.

Cora se confruntă şi anul acesta cu probleme juridice, după ce Consiliul Concurenţei i-a aplicat, în luna ianuarie, o amendă în valoare de 2,66 de milioane de euro pentru că ar fi fixat unele preţuri împreună cu Auchan, Carrefour şi unii furnizori, în perioada 2010-2016. În total, au fost amendate şapte companii, dintre care trei retaileri, cu 18,8 milioane de euro.

Romania Hypermarche (Cora) a anunţat că va contesta decizia. 

"Incertitudinile economice și financiare au continuat să scadă consumul, în special pe sectorul nealimentar", explică compania. Veniturile grupului au rămas totuși stabile, la 8,7 miliarde de euro.

"Explicaţia acestei deteriorări bruște a rezultatelor financiare se află în principal în Franța, unde Louis Delhaize deține majoritatea hipermarketurilor sale Cora", mai explică compania.

Atât supermarketurile Match, cât și hipermarketurile Cora au finalizat exercițiul financiar 2018 cu o pierdere care a crescut în cazul Match (de la -13,1 milioane la -14,2 milioane euro) și s-a redus la Cora (de la -19,4 milioane la -17,8 milioane euro).

Șeful Cora Belgia a asigurat că nu există nicio restructurare la vedere în cele șapte hipermarketuri belgiene ale grupului, care sunt încă „în faza de revalidare”. 

În România, compania care operează hypermarketurie Cora a raportat o cifră de afaceri de 1,75 miliarde de lei şi o pierdere de 38,7 milioane de lei, faţă de profit în 2017.

Prezent pe piața românească din 2003, grupul operează în prezent 11 hypermarketuri în București și în marile orașe. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO