Grupul BMW declară nu este interesat să intre în războiul prețurilor de pe piața auto, în condițiile în care-i cresc comenzile

Constructorul auto german BMW a estimat vineri vânzări puternice pentru trimestrul patru din acest și a declarat că registrul de comenzi a fost completat pentru primele luni ale anului viitor, directorii adăugând că nu au văzut nevoia să reducă prețurile așa cum au făcut-o unii producători de automobile rivali, transmite Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 04 nov. 2023, 10:37
Grupul BMW declară nu este interesat să intre în războiul prețurilor de pe piața auto, în condițiile în care-i cresc comenzile

Disponibilitatea vehiculelor s-a îmbunătățit pe măsură ce blocajele lanțului de aprovizionare s-au atenuat, dar în același timp prețurile pentru forța de muncă, în special, materii prime și logistică au rămas mari, a precizat grupul german.

Acțiunile societății au crescut cu 3,3% la ora 10:35 GMT, rezultatele din trimestrul al treilea fiind în mare măsură în conformitate cu așteptările și livrate într-un ton mai optimist decât unii concurenți, care au avertizat asupra unui mediu de piață dificil care reduce cererea.

Întrebat dacă BMW a simțit nevoia să reducă prețurile pentru a crește cererea de vehicule electrice, în special în China, unde o bătălie pentru cota de piață este dată cu furie în acest an, directorul executiv Oliver Zipse a spus că această abordare nu se află în manualul BMW.

„Nu avem niciun interes să scădem prețurile pentru a câștiga cotă de piață. Aceasta nu este strategia noastră. Și după cum puteți vedea, reușim să creștem substanțial chiar și cu prețuri foarte acceptabile”, a spus el, citat de Reuters.

Producătorul de automobile premium a estimat o marjă anuală a câștigurilor înainte de dobânzi și taxe (EBIT) în divizia sa de mașini de 9,0%-10,5% și este pe cale să atingă această țintă cu o marjă de 10,3% până în acest an, a spus acesta.

Prețurile mari și mașinile complet electrice au sporit veniturile trimestriale ale grupului german, peste așteptările a opt analiști intervievați de LSEG, până la 38,5 miliarde de euro (40,92 de miliarde de dolari), dar profitul net al grupului a scăzut cu 7,7% după ce cifra de anul trecut a beneficiat de o creștere unică când BMW a preluat controlul asupra societății sale mixte din China.

Compania a înregistrat o ușoară scădere a prețurilor materiilor prime în trimestrul respectiv față de anul trecut, dar a simțit totuși un impact de 200 de milioane de euro din soldul net al pozițiilor valutare și al materiilor prime, a declarat directorul financiar Walter Mertl.

Costurile cu materialele și logistica rămân ridicate, cu un impact negativ notabil în primele nouă luni ale anului 2023 din cauza mai multor factori, inclusiv a celor legați de prețul ridicat al forța de muncă al partenerilor grupului, a adăugat el.

Într-o declarație, BMW nu a menționat ratele mari ale dobânzilor sau inflația care influențează creșterea, spre deosebire de concurenți precum Mercedes-Benz și Porsche.

Vânzările de mașini complet electrice au atins 15,1% din vânzările totale în al treilea trimestru, depășind ținta BMW pentru sfârșitul anului de 15%. Modelele din segmentul superior de preț, cum ar fi Seria 7, BMW X7 actualizat și modelele BMW X5 și BMW X6, stimulează, de asemenea, creșterea vânzărilor.

Fluxul de numerar liber pentru afacerile auto până acum a fost de 5,7 miliarde de euro, aproape de prognoza pentru întregul an de 6 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...