Grupul BRD a raportat un profit net în creştere cu 37% în 2021

Grupul BRD a obţinut un profit net de 1,319 miliarde de lei în 2021, în creştere cu 37% faţă de 2020, când a raportat 963 milioane de lei, potrivit unui comunicat al băncii transmis Bursei de Valori Bucureşti.
AGERPRES - joi, 10 feb. 2022, 13:45
Grupul BRD a raportat un profit net în creştere cu 37% în 2021

Profitul operaţional brut a rămas stabil, la 1,5 miliarde de lei, iar rata de rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) a fost de 15,6% în 2021, comparativ cu 11% în anul anterior.

„2021 a fost un an al redresării economice, pe fondul unor condiţii de afaceri şi de percepţie mai bune, în timp ce Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu primele sume deja plătite, ar trebui să fie un catalizator pentru continuarea creşterii economice. Într-un context îmbunătăţit, activitatea noastră comercială a fost excelentă pe toate liniile de business. Activitatea de creditare a fost intensă, în timp ce dinamica economisirii a fost marcată de volume în creştere şi o diversificare mai mare. În 2021, am fost deosebit de activi în oferirea de noi soluţii digitale clienţilor noştri. Am atins obiective strategice din planul de transformare digitală, lansând înrolarea la distanţă a clienţilor şi creditarea de consum digitală. De asemenea, am concretizat ferm angajamentul nostru puternic de sprijinire a tranziţiei către sustenabilitate, structurând finanţări verzi în valoare de jumătate de miliard de euro. Cu un ROE de 15,6% şi un avans de 37% al profitului nostru net, am obţinut o performanţă financiară excelentă”, a declarat Francois Bloch, directorul general al BRD Groupe Societe Generale.

Veniturile anuale ale Grupului BRD au fost anul trecut de 3,118 miliarde de lei, în creştere cu 1% faţă de 2020. Activitatea clienţilor s-a intensificat în dinamica anuală, determinând o creştere solidă a veniturilor nete din comisioane, cu 7,5%. „Contrar ratelor de piaţă mai scăzute în cea mai mare parte a anului 2021, veniturile nete din dobânzi au rămas stabile, fiind susţinute de volume în creştere”, se precizează în comunicatul grupului bancar.

Potrivit sursei citate, iniţiativele pentru îmbunătăţirea eficienţei (automatizări, redimensionarea reţelei de sucursale) au fost accelerate şi au avut ca efect reducerea costurilor cu personalul. Evoluţia altor costuri (+4% faţă de anul 2020, excluzând contribuţia cumulată la fondurile de garantare a depozitelor şi de rezoluţie) reflectă în special intensificarea investiţiilor în transformarea digitală. Cheltuielile de exploatare au fost per total limitate, înregistrând o creştere cu 1,9% faţă de 2020.

Calitatea portofoliului de credite a fost confirmată pe tot parcursul anului 2021, aşa cum o reflectă rata scăzută a creditelor neperformante (3,1% la finalul anului), nivelul ridicat de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante (75%) şi reluările nete ale costului riscului.

„Poziţia de capital a BRD este solidă, cu rata de adecvare a capitalului atingând 22,9% (la nivel individual) la finalul lui decembrie 2021, fără a lua în calcul rezultatul net aferent anului 2021 şi după deducerea distribuirii excepţionale de dividend din profiturile nerepartizate aferente anilor 2019 şi 2020, propusă spre aprobare Adunării Generale a Acţionarilor în data de 24 februarie 2022 (1,68 miliarde lei)”, se menţionează în comunicatul băncii.

În acest context, Consiliul de Administraţie al BRD propune o rată de distribuire de dividend de 70% din profitul distribuibil aferent anului 2021 (1,285 lei/acţiune), sub rezerva votului favorabil în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 28 aprilie 2022.

Potrivit băncii, adopţia digitală este în creştere rapidă, astfel că numărul de clienţi activi digital este mai mare cu 20% în dinamica anuală şi cu 48% faţă de 2019, iar numărul tranzacţiilor este cu 31% mai mare decât în 2020.

În ceea ce priveşte creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, acestea au înregistrat anul trecut o creştere de două cifre (+11,2% faţă de 2020).

„Susţinută de cea mai bună producţie anuală înregistrată vreodată pentru creditele de consum şi de un avans cu 66% al creditelor imobiliare nou acordate, producţia de credite pentru persoanele fizice a revenit puternic faţă de 2020 (+38%). De asemenea, a înregistrat o creştere cu 17% faţă de 2019. Creditarea companiilor (+26,3% faţă de 2020) s-a bazat pe o dinamică foarte puternică atât pe segmentul IMM (+22,8% în dinamica anuală), cât şi pe cel al companiilor mari (+28,5% în dinamica anuală)”, se arată în comunicat.

Materializând angajamentul puternic de a sprijini tranziţia către sustenabilitate, BRD a structurat finanţări verzi în valoare de 500 milioane de euro, inclusiv cel mai important credit verde acordat vreodată pe piaţa românească.

De asemenea, economisirea retail a crescut cu 7,8% în dinamica anuală, iar baza de economisire este din ce în ce mai diversificată. BRD Asset Management a ajuns lider de piaţă după numărul investitorilor şi şi-a crescut cota de piaţă la 19,5%. În plus, BRD a intermediat în 2021 mai mult de jumătate din emisiunile de obligaţiuni ale guvernului României destinate persoanelor fizice, în cadrul programului Fidelis.

BRD – Groupe Societe Generale operează o reţea de 499 de unităţi. Activele totale ale băncii erau, la finalul lunii decembrie 2021, de 67 de miliarde de lei.

BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 133.000 de angajaţi în 61 de ţări şi 30 de milioane de clienţi în întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...