1EUR = 4.7777 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Grupul BT şi Wood&Co şi-au redus deţinerea la SIF Moldova la sub 5%. ASF a ridicat restricţia la vot

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ridicat restricţia privind limitarea drepturile de vot în AGA la SIF Moldova (SIF2) la 5% pentru "grupul Banca Transilvania" şi firma cehă de brokeraj Wood&Company, după ce deţinerea grupului de acţionari a coborât la 4,85%.

30 sep, 2013 | Mediafax

Autoritatea pieţei de capital a amendat, la finalul lunii iulie, BT Asset Management şi firma cehă de brokeraj Wood&Company şi a sancţionat cu avertisment alţi patru acţionari din acest grup pentru că nu şi-au redus partcipaţia la SIF Moldova sub pragul legal de deţinere la SIF-uri, de 5%.

Fosta autoritate a pieţei de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), ale cărei atribuţii au fost preluate de ASF, a emis în luna aprile o ordonanţă prin care a dispus ca aceşti acţionari să îşi reducă participaţia de la 9,8% la 5% la SIF Moldova în termen de trei luni.

Tot atunci, CNVM a limitat la 5% drepturile de vot pentru "grupul Banca Transilvania" şi firma cehă de brokeraj Wood&Company.

Comisia a stabilit că cele două părţi acţionează concertat, având în vedere un deal realizat la 8 martie între "grupul Banca Transilvania" şi Wood&Company cu 4,91% din titlurile SIF Moldova, în ultima zi în care investitorii care cumpărau acţiuni aveau dreptul să participe la AGA în care a fost ales noul Consiliu de Administraţie al SIF Moldova.

Un pachet de acţiuni reprezentând 4,91% din acţiunile SIF Moldova (SIF2) a fost transferat, la finalul lunii august, printr-un deal de 31,7 milioane lei (7,1 milioane euro), volumul de titluri transferate fiind apropiat de cel transferat în luna martie de Banca Transilvania către casa cehă de brokeraj Wood&Company.

La Bursă nu a fost raportat nici vânzătorul, nici cumpăratorul pachetului de acţiuni. Unii brokeri au bănuit atunci că Wood a înapoiat acţiunile SIF Moldova către Banca Transilvania.

Acţiunile SIF Moldova se tranzacţionau luni la un preţ de 1,255 lei, în scădere cu 0,55%. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a societăţii de investiţii financiare este de 651,45 milioane lei (146 milioane euro).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO