Grupul chinez CATL va produce baterii pentru vehicule electrice în Europa, după un contract cu BMW

Cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din China - CATL - a obţinut un contract de peste un miliard de euro (1,6 miliarde de dolari) de la BMW AG, şi va construi o fabrică unde va produce baterii pentru maşinile electrice din Europa, a anunţat Glenn Schmidt, purtător de cuvânt al producătorului auto german, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - vin, 29 iun. 2018, 09:06
Grupul chinez CATL va produce baterii pentru vehicule electrice în Europa, după un contract cu BMW

CATL analizează potenţialele locaţii pentru facilitatea de producere a bateriilor din Europa, iar landul german Turingia a încurajat compania chineză să folosească o unitate din Erfurt, în estul ţării.

Luna trecută, un alt mare producător auto german, Daimler AG, a plasat o comandă către CATL pentru a achiziţiona bateriile necesare funcţionării maşinilor sale electrice.

În 11 iunie, acţiunile CATL au urcat cu 44% în debutul lor la Bursa de la Shenzhen, nivelul maxim admis în prima zi de tranzacţionare pentru titlurile nou listate.

CATL, cu sediul în provincia chineză Fujian, a vândut 217 milioane de noi acţiuni, sau 10% din capital, la un preţ iniţial de 25,14 yuani (3,92 dolari) per titlu.

Gigantul vrea astfel să-şi finanţeze expansiunea rapidă, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing promovează în mod agresiv vehiculele electrice ca o alternativă mai curată la combustibilii poluatori fosili.

Analiştii de la Samsung Securities apreciază că Oferta Publică Iniţială (IPO) ar urma să acopere doar jumătate din costul planificatei majorări a capacităţii de producţie.

CATL este deja furnizor al producătorilor auto chinezi SAIC Motor Corp şi Geely şi are acorduri cu firmele auto internaţionale.

Vânzările de vehicule electrice pe piaţa chineză s-au dublat în primele patru luni din acest an, la 225.000 de unităţi. Producţia de baterii cu litiu în China a urcat cu 31% anul trecut, ajungând la 1,18 miliarde de unităţi.

În prezent, majoritatea bateriilor pentru vehiculele electrice se produc în Asia, piaţa fiind dominată de firmele nipone Panasonic şi NEC, grupurile sud-coreene LG şi Samsung, de companiile chineze BYD şi CATL, şi de Tesla în SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Suma trimisă acasă de utilizatorii români ai aplicaţiei Revolut stabiliți în 49 de țări  a crescut cu 79% în 2021 față de 2020
Suma trimisă acasă de utilizatorii români ai aplicaţiei Revolut stabiliți în 49 de țări a crescut cu 79% în 2021 ...
Sumele trimise de utilizatorii Revolut către România, în 2021, prin remiteri personale, s-au ridicat la 316 milioane euro, ...
Şeful BCE: Inflaţia în zona euro va scădea treptat în 2022
Şeful BCE: Inflaţia în zona euro va scădea treptat în 2022
Inflaţia în zona euro va scădea treptat pe parcursul acestui an, deoarece principalii factori care o influenţează, precum ...
FLOWX.AI, o platformă IT lansată de români, deschide un birou la Paris
FLOWX.AI, o platformă IT lansată de români, deschide un birou la Paris
FLOWX.AI, platforma enterprise care le oferă organizațiilor mari posibilitatea construirii unor experiențe digitale moderne, ...