Grupul Digi raportează o pierdere de 41 milioane de euro în primul semestru, la venituri de 623 milioane de euro

Digi Communications, cel mai mare operator de cablu din România, cu activităţi în Ungaria, Spania şi Italia, a raportat la în primul semestru o pierdere de 41 milioane de euro, după ce în perioada similară a anului trecut a avut un profit de 3,2 milioane de euro. Veniturile s-au situat la 623 milioane de euro, în creștere cu 8,3% față de intervalul primele şase luni ale anului trecut, când au fost de 575,2 milioane de euro.
Lidia Neagu - vin, 14 aug. 2020, 07:40
Grupul Digi raportează o pierdere de 41 milioane de euro în primul semestru, la venituri de 623 milioane de euro

În perioada analizată, cheltuielile din exploatare ale Digi s-au majorat cu 5,1%, la 546,2 milioane de euro, de la 519,5 milioane de euro în primul semestru din 2019. Veniturile din România pentru primul semestru au fost de 381,7 milioane de euro, prin comparație cu 368,8 milioane de euro în urmă cu 12 luni, creșterea fiind de 3,5%.

„Creșterea veniturilor din România a fost determinată de creșterea numărului de RGU pentru servicii de televiziune prin cablu și internet și date fixe cât și creșterea ARPU la curs de schimb valutar constant, care a fost parțial compensată de devalorizarea leului în perioada (cursul de schimb RON/EUR a crescut cu 1,9% în Q2 2020 față de Q2 2019, ceea ce a afectat negativ veniturile translatate din RON în EUR). În Romania, s-a constatat în continuare o creștere a utilizării serviciilor de date fixe și televiziune prin cablu în rândul clienților rezidențiali. Aceasta s-a reflectat și într-o creștere a traficului de date în rețelele fixe de aproximtiv 30% și în rețelele mobile cu aproximativ 5%”, se arată în raportul semestrial al companiei.

Global, grupul a înregistrat o performanță consistentă în cel de-al doilea trimestru al anului 2020, în ciuda schimbărilor privind sănătatea publică. Pe măsură ce autoritățile au trecut la relaxarea restricțiilor sociale și comerciale, ca urmare a pandemiei COVID-19, de la jumătatea lunii mai, operațiunile Digi și principalele activități s-au adaptat la noile reguli și măsuri, continuând să asigure sănătatea angajaților, clienților, partenerilor.

La finalul celui de-al doilea trimestru, numărul RGU pe principalele segmente de servicii (internet fix și cablu TV) au înregistrat un nou nivel istoric de 3,9 milioane RGU (internet fix), respectiv 4,5 milioane RGU (cablu TV). Serviciile de comunicații electronice mobile de voce și date au ajuns la 6 milioane RGU. 

“Compania noastră și-a marcat cea de-a treia aniversare de la oferta inițială pe Bursa de Valori București, în mai 2020, într-un context influențat de schimbări și provocări economice. Echipa de management și angajații grupului Digi au dat dovadă de o responsabilitate imensă și de flexibilitate, în cele 6 luni de răspuns la criza sanitară. Împreună am depășit obstacole neprevăzute și am demonstrat angajamentul nostru de a pune în practică strategia de business propusă acționarilor și investitorilor.

În România, Consiliul Concurenței a aprobat, în iulie, transferul unor active între filiala locală și trei operatori independenți (AKTA, DCS și ATTP Telecommunications). Acesta este un pas mai departe în proiectul companiei noastre privind creșterea digitalizării și reducerea diferențelor de conectivitate între diferitele regiuni ale principalei noastre piețe. Ca urmare a tranzacției, vom furniza servicii de calitate la prețuri accesibile către sute de mii de clienți, arătând hotărârea noastră de a încuraja aspirațiile acestora spre un nivel de trai superior”, a declarat Serghei Bulgac, Chief Executive Officer (CEO) al Grupului Digi Communications.

Operațiunile din România au contribuit semnificativ la veniturile consolidate ale grupului (61 % în trim. II 2020), la totalul serviciilor furnizate (70 % RGU) și la EBITDA consolidat (75 %). Cele mai importante evoluții în acest trimestru încheiat la 30 iunie 2020, față de aceeași perioadă a anului 2019, au fost obținute pe segmentul serviciilor de comunicații electronice fixe (+ 13 % RGU internet fix și + 8 % RGU pe segmentul pay-tv).

Pe segmentul comunicațiilor mobile, în al doilea trimestru al anului, Digi și-a păstrat poziția de lider al portabilității, în ciuda unei reduceri a numărului de portări față de aceeași perioadă a anului 2019, de la 80.411 numere de telefonie mobilă portate la 70.236.

În total, în primul semestru al anului 2020, în rețeaua Digi Mobil s-au portat 166.643 de numere, într-o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au înregistrat 164.830 de numere portate. În iunie 2020, Digi a înregistrat o cotă de piață 44,8% din totalul numerelor mobile portate.

În Ungaria, în condițiile măsurilor restrictive adoptate de autorități, operațiunile s-au derulat, în primele șase luni ale anului, la un nivel asemănător celui din perioadele de normalitate.

Digi Ungaria a demarat cea de-a doua fază de dezvoltare a rețelei mobile și și-a extins acoperirea în zone unde anterior nu oferea servicii de comunicații mobile și a îmbunătățit atât densitatea rețelei, cât și calitatea serviciilor oferite prin intermediul tehnologiilor de ultimă oră. Astfel, serviciile Digi Mobil au devenit accesibile în peste 500 de localități, atingând o acoperire de 50% într-un an de la lansare (mai 2019). Pentru a marca aniversarea acestui serviciu, Digi Kft., filiala din Ungaria, a anunțat că va menține oferta deosebit de atractivă pentru clienții săi până la 31 decembrie 2020.

În Spania, rata de creștere a numărului de unități generatoare de venituri a revenit la nivelul înregistrat înainte de criza pandemică. Digi Spain a reușit, în al doilea trimestru al anului, să depășească pragul de 2,1 milioane RGU pentru serviciile de voce și date mobile și și-a majorat contribuția la veniturile consolidate ale grupului (21 %) și EBITDA consolidat (12 %).

În ceea ce privește portabilitatea în rețeaua Digi din Spania, operatorul a reconfirmat trendul ascendent pe care s-a înscris în ultima perioadă și, odată cu relaxarea măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei, a continuat să înregistreze o creștere a numărului de servicii mobile portate – peste 32.700 de portări nete în mai și iunie.
Filiala spaniolă a dus mai departe proiectul de extindere a rețelei de servicii de comunicații electronice fixe, acoperind cu fibră optică tot mai multe regiuni din țara iberică. Digi Spania furnizează, în prezent, servicii de telefonie fixă și internet în 25 din cele 50 de regiuni ale țării, ultimele 8 regiuni adăugate fiind: Cádiz, Burgos, Valladolid, Segovia, Badajoz, Girona, insulele Baleare și La Rioja.

În Italia, cea de-a patra piață unde grupul este prezent, ca MVNO (Mobile Virtual Network Operator), echipele s-au concentrat pe diversificarea ofertei către clienți și pe optimizarea calității serviciilor. Digi Italia înregistra 245.000 RGU la 30 iunie 2020, comparativ cu 213.000 RGU la 30 iunie 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...