Grupul Enel reduce dividendul şi investiţiile pentru a diminua datoriile

Enel, cel mai îndatorat furnizor de utilităţi din Europa, a redus dividendul şi investiţiile pe următorii cinci ani pentru a diminua datoria şi pentru a compensa presiunea asupra marjelor, rezultată din cauza cererii scăzute şi a concurenţei mai ridicate pe pieţe precum Italia şi Spania.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 12:44
Grupul Enel reduce dividendul şi investiţiile pentru a diminua datoriile

Acţiunile grupului italian au scăzut cu aproximativ 8% în urma anunţului, potrivit Reuters. La 13:25 (ora României), titlurile Enel erau în scădere cu 5,66%.

Enel a anunţat, joi, că se aşteaptă ca profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) să scadă în acest an la circa 16,5 miliarde de euro, sub estimările analiştilor consultaţi de Reuters de 17,5 miliarde de euro. Informaţia a alimentat aşteptările ca ratingul grupului să fie revizuit în scădere.

Furnizorul de utilităţi a redus dividendul cu o treime, de la 60% din profitul net la 40%.

„Impactul negativ major a fost cauzat de anunţul pentru plata a cel puţin 40% (din profitul net, n.r.). Pentru 2012, asta ar implica un dividend pe acţiune de 0,14 euro şi un randament de 5%. Este cel mai scăzut în rândul companiilor de rang similar”, a afirmat analistul UBS Alberto Gandolfi.

Profitul net a scăzut de la 4,4 miliarde de euro anul trecut la 4,15 miliarde de euro, din cauza unei taxe pe profit impuse în Italia. Rezultatul s-a situat sub aşteptările de 4,3 miliarde de euro ale analiştilor consultaţi de Bloomberg. Enel a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie rezultate preliminare pentru 2011, profitul EBITDA urcând cu 1,4%, la 17,7 miliarde de euro, iar vânzările cu 8,4%, la 79,5 miliarde de euro.

Enel a prezentat joi o imagine pesimistă privind producţia de energie pe pieţele cheie din Italia şi Spania, întrucât cererea slabă, creşterea concurenţei şi dezvoltarea energiei solare afectează marjele grupului.

Rezultatele producătorilor europeni de energie sunt influenţate de situaţia slabă a economiilor europene, în contextul măsurilor de austeritate impuse de criza din zona euro.

Surse apropiate Standard and Poor’s au declarat Reuters că agenţia este pregătită să retrogradeze Enel din cauza îndatorării ridicate.

Acţiunile Enel au scăzut cu peste 8% după publicarea planului de afaceri pentru perioada 2012-2016. Grupul vrea să coboare totalul datoriilor de la 44,6 miliarde de euro anul trecut la 30 miliarde de euro în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...