1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Grupul francez Lafarge, care a avut fabrici şi în România, a finanţat Statul Islamic

Oficialii fabricii de ciment din Jalabiya, din nordul-estul Siriei, deţinute de Lafarge, au plătit taxe organizaţiei teroriste Stat Islamic (ISIS) , în anii 2013 şi 2014, pentru a-şi putea desfăşura activitatea, potrivit presei franceze.

22 iun, 2016 | ECONOMICA.net

Lafarge a deschis fabrica de ciment din Jalabiya în anul 2010. Era cea mai mare unitate de producţie a grupului din Orientul Apropiat. În 2011 însă, în Siria a început războiul civil, dar fabrica nu a fost oprită, managementul luând decizia de a fucţiona cât se poate de mult, în ciuda mediului periculos şi instabil.

Începând din 2013, când ISIS a început să se întărească în zonă, Lafarge a plătit taxe către organizaţia teroristă, în schimbul permisiunii acordate camioanelor cu ciment de a trece prin punctele de control ale teroriştilor. Timp de un an de zile Lafarge a finanţat astfel organizaţia teroristă, până în toamna 2014, când ISIS a preluat controlul asupra fabricii, iar producţia a fost oprită.

ISIS a propus apoi grupului francez reluarea producţiei sub protecţia sa. În schimb, grupul francez ar fi urmat să cedeze organizaţiei teroriste o parte din profituri. Au fost două încercări de acest fel, dar fiecare a eşuat. Un an mai târziu, uzina a fost cucerită de miliţiile kurde, susţinute Occident în lupta împotriva Statului Islamic. De atunci, fabrica este folosită de forţele speciale occidentale care susţin discret arabii şi kurzii în lupta împotriva ISIS.

Lafarge a fuzionat, anul trecut, cu concurentul său Holcim, ceea ce a dat naștere celui mai mare producător de ciment din lume, LafargeHolcim. Lafarge deţinea în România două fabrici de ciment la Hoghiz şi Medgidia, dar şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu şi 40 de site-uri de producţie. Ele au fost vândute irlandezilor de la CRH, aceasta fiind o condiţie a autorităţilor de concurenţă pentru a aproba fuziunea la nivel global între Lafarge şi Holcim.

Sursă text şi foto: Le Monde

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO