Grupul Gastrade a cooptat DESFA, opratorul național de transport al gazelor naturale din Grecia, în proiectul terminalului LNG Alexandroupolis

Economica.net
04 11. 2020
re_gas_670x300_99056700

Gastrade a semnat un acord pentru cedarea a 20% din capitalul său social către DESFA. Acordul a fost semnat la Atena de acţionarul fondator şi preşedintele Consiliului de Administraţie, Elmina Kopelouzou, şi de directorul general al DESFA, Nicola Battilana.

„Ne bucură prezenţa DESFA ca partener în proiect. Acordul semnat oferă avantaje comune celor două companii şi, cel mai important, consumatorilor din estul Europei. Ne aşteptăm să beneficiem de vasta expertiză DSFA în administrarea şi operarea de proiecte de infrastructură în domeniul gazelor şi să utilizăm pe deplin sinergiile potenţiale dintre terminalul nostru şi cel de la Revithoussa. Suntem convinşi că vom avea o colaborare constructivă care va intensifica independenţa energetică a regiunii”, a afirmat Konstantinos Spyropoulos, directorul general al Gastrade.

La rândul său, Nicola Battilana, şeful DESFA, a apreciat că este un motiv de mândrie faptul că, în această situaţie socio-economică deosebită, operatorul continuă să fie „activ” şi să investească în proiecte importante pentru Grecia şi regiune.

„Unitatea plutitoare (FSRU) de la Alexandroupolis are un rol important în transportul energetic facilitat deja de DESFA, aducând Grecia în centrul dezvoltării energetice regionale. Ne vom implica oferind expertiză şi contribuind la succesul operaţional al proiectului”, a adăugat ea.

Gastrade dezvoltă terminalul LNG (Gaz Natural Lichefiat) de la Alexandroupolis care cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru stocare şi re-gazeificare (FSRU), aceasta fiind o poartă de acces către surse independente de energie pentru pieţele din Europa Centrală şi de Sud-Est. Staţia va fi amplasată la 17,6 kilometri sud-est de portul Alexandroupolis şi va avea o capacitate de stocare de gaz natural lichefiat de 170.000 de metri cubi şi o capacitate de furnizare de peste 5,5 miliarde de metri cubi pe an.

Unitatea plutitoare va fi conectată la sistemul naţional elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri, prin care gazul natural lichefiat re-gazeificat va fi livrat către pieţele din Grecia, Bulgaria, dar şi în regiune, în ţări ca România, Serbia şi Macedonia de Nord sau Ungaria, Moldova şi Ucraina.

Acesta este un proiect european de interes comun (PCI – conform Regulamentului nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului European), prioritar pentru Uniunea Europeană, contribuind la consolidarea siguranţei în aprovizionare, diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, susţinerea mediului competiţional şi sprijinirea realizării unui centru comercial de gaze în Sud-Estul Europei, cu beneficii evidente pentru consumatori.

Proiectul armonizează, sprijină şi completează dezvoltarea celorlalte proiecte existente sau plănuite pentru infrastructura de gaze regională precum interconectorul de gaze dintre Grecia şi Bulgaria (IGB), gazoductul TAP, interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi Serbia (IBS), interconectorul dintre Grecia şi Macedonia de Nord, depozitul subteran de gaze de la Kavala şi terminalul GNL de la Revithoussa. Terminalul din Alexandroupolis şi cel din Revithoussa sunt singurele proiecte de infrastructură pentru furnizarea de gaze naturale care nu traversează teritoriul Turciei.

Implicarea DESFA în proiect oferă companiei Gastrade un plus de expertiză în operarea noului terminal, cu rol cheie în creşterea gradului de penetrare al gazelor naturale lichefiate în regiune, îmbunătăţeşte fluxul energetic şi optimizează alimentarea cu gaz a Greciei şi a Estului Europei, oferind acestor pieţe o mai mare diversitate şi flexibilitate energetică.

Terminalul LNG din Alexandroupolis ar putea fi operaţional în prima parte a anului 2023. Acordul are nevoie de aprobare din partea autorităţilor competente din Grecia şi/sau Europa.

Recent, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului român de gaze Romgaz, a anunţat că firma va participa la a doua etapă a testului de piaţă privind realizarea terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Alexandroupolis, Grecia.

Aceasta este o etapă obligatorie pentru rezervările de capacitate în acest proiect.

Anul trecut, Volintiru anunţase că Romgaz este interesat să preia 20% din compania de proiect care realizează acest terminal în Grecia.

Adrian Volintiru a mai spus că investiţia iniţială pentru Romgaz ar fi de 12,5 milioane de euro, plus încă o valoare asemănătoare în cei doi ani de execuţie.