Grupul german Metro a respins o oferta de preluare de către fondul de investiții EP Global Commerce

Metro AG a anunţat luni că noua ofertă de preluare primită de la EP Global Commerce (EPGC), vehiculul de investiţii deţinut de oameni de afaceri cehi şi slovaci, pentru majorarea participaţiei lor la retailerul german subevaluează substanţial compania, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 14 sept. 2020, 13:41
Grupul german Metro a respins o oferta de preluare de către fondul de investiții EP Global Commerce

EP Global Commerce, care deţine deja indirect 29,99% din acţiunile obişnuite ale Metro, a anunţat duminică faptul că va oferi 8,48 euro pentru o acţiune obişnuită şi aproximativ 8,87 euro pentru o acţiune preferenţială. Luni dimineaţa, acţiunile retailerului german înregistrau o creştere de 7,43%, la 8,93 euro.

„Consiliul de Administraţie al Metro crede cu tărie că oferta subevaluează substanţial compania”, se arată într-un comunicat al retailerului german, care-i sfătuieşte pe acţionari să nu ia nicio decizie până la anunţarea unor informaţii suplimentare.

EPGC, vehiculul de investiţii deţinut în proporţie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi de 47% de investitorul slovac Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), nu a reuşit anul trecut să preia Metro, contra sumei de 5,8 miliarde de euro. Eşecul vine în urma faptului că nu a reuşit să ajungă la un acord privind valoarea Metro cu firmele Meridian Stiftung şi Beisheim Holding, care, împreună, deţin o participaţie de 23%.

Analiştii de la Jefferies se aşteaptă ca Meridian şi Beisheim să respingă noua ofertă.

Reprezentanţii Meridian şi Beisheim nu au fost disponibili imediat pentru declaraţii.

Oferta EP Global vine după ce, luna trecută, directorul general al Metro AG, Olaf Koch, a anunţat că intenţionează să demisioneze la finele acestui an, ceea ce înseamnă o plecare anticipată dintr-o poziţie pe care urma să o ocupe până în luna martie 2022.

CEO-ul Olaf Koch, care începând din 2012 a supervizat o modificare dramatică a strategiei companiei, a informat consiliul de supervizare că nu îşi va prelungi contractul, care urma să expire în luna martie 2022, şi că intenţionează să plece de la Metro la data de 31 decembrie 2020, a informat grupul german într-un comunicat de presă. Consiliul de supervizare „va delibera cu privire la acest subiect în perioada următoare”, a adăugat Metro.

Sub conducerea lui Olaf Koch, Metro s-a transformat dintr-un conglomerat cu numeroase divizii într-o companie specializată pe vânzările angro şi şi-a redus datoriile cu peste şapte miliarde de euro. Printre altele, Olaf Koch a vândut lanţul de magazine universale Kaufhof, precum şi lanţurile de magazine de electronice Media Markt şi Saturn. Cu toate acestea, afacerile Metro au început să fie supuse presiunilor în Germania în ultimii ani în condiţiile în care grupurile Aldi, Lidl şi Netto au câştigat cote de piaţă.

Metro operează în 26 de ţări, având 771 de magazine şi 150.000 de angajaţi. Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...