Grupul german REWE mizează pe România. Direcționează o treime din buget, adică 130 de milioane de euro anul acesta, către piața noastră, unde are creșteri record în ultimii opt ani

România este campioană la creștere în grupul german REWE, proprietarul discounterului Penny și va primi o treime din bugetul de investiții al companiei pe 2023. Compania vrea 35-40 de noi deschideri anul acesta, extinderea centrului logistic din Bacău și achiziția unui teren lângă București pentru al cincilea depozit din țara noastră.
Alina Stanciu - mie, 10 mai 2023, 16:28
Grupul german REWE mizează pe România. Direcționează o treime din buget, adică 130 de milioane de euro anul acesta, către piața noastră, unde are creșteri record în ultimii opt ani

2022 a fost pentru PENNY România, parte a grupului german REWE, al optulea an consecutiv în care a obținut  cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din grup.  Retailerul a încheiat anul trecut cu vânzări  de 7,17 miliarde de lei, reprezentând un avans de 33% raportat la 2021 și un profit net de 152 milioane de lei în 2022, în creștere cu 24% comparativ cu anul anterior.

Sunt motive serioase pentru care managementul grupului a decis că focusul va fi România în următorii ani. În perioada 2021-2029, bugetul de investiții al companiei pentru piața locală se ridică la 1 miliard de euro, din care, pentru anul acesta, s-au bugetat 130 de milioane de euro în mare parte pentru extinderea rețelei cu 35-40 de magazine noi și creșterea capacității logistice.

„România este campioană la creștere în grupul nostru și rămâne prioritatea noastră în ceea ce privește investițiile.  (…) În 2023 vom investi aici 130 de milioane de euro, adică mai mult de o treime din totalul investițiilor internaționale ale grupului. Până în 2029 avem în plan să ajungem la peste 600 de magazine, astfel că, în total, investițiile REWE vor ajunge la 1 miliard de euro ( în perioada 2021-2029 n.red)  „, a declarat Michael Jäger, membru al consiliului REWE International AG.

În 2022, investițiile companiei s-au cifrat la 631 de milioane de lei (aproximativ 126 de milioane de euro) , cu 16% peste nivelul din 2021. S-a investit în modernizarea și extinderea rețelei de magazine și în finalizarea procesului de remodelare a magazinelor existente.

Investiții 9 milioane de euro în extinderea depozitului din Bacău

Potrivit acestuia, în vederea investițiilor din acest an, compania și-a majorat capitalul social cu 160 de milioane de euro.

În afară de creșterea numărului de magazine cu 35-40, compania va crește anul acesta și capacitatea centrului logistic de la Bacău, în urma unei investiții de 9 milioane de euro.

În plus, retailerul este pe ultima sută de metri în procesul de achiziție a unui teren lângă București unde va finaliza în 2024 construirea unui al cincilea depozit. Până în 2029, retailerul are în plan să ajungă la șase centre logistice față de patru acum și la 619 magazine.

În momentul de față, întreaga rețea de 339 magazine Penny este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași.

Cum a crescut Penny  peste piață, în ciuda faptului că românii au cumpărat produse mai ieftine, cu gramaje mai mici

Având momentan o cotă de piață de 6-8% în funcție de modul de calcul și targetul de a ajunge la 10%, discounterul Penny pune rezultatele record de anul trecut ( plus 33% cifră de afaceri) pe seama inflației,  care a generat aproximativ o treime din creșterea încasărilor,  a creșterii numărului de clienți cu 12,6% în termeni comparabili și cu 15% per total , în magazinele cu cel puțin un an vechime, precum și pe seama creșterii numărului de magazine cu 36 de unități, un alt record al anului trecut.

Costurile, spune managementul companiei, au crescut însă mai mult decât prețul de vânzare.

Totodată, compania a ajuns la 2,5 milioane de clienți pe săptămână și generează 30% din cifra de afaceri din vânzarea celor 40 de mărci private.

„A fost parțal influența inflației, la 16,5%, undeva în linie cu inflația națională. Însă această inflație nu s-a reflectat 100% în coșul mediu. Acesta a crescut anul trecut cu aproximativ 10,5% întrucât o parte dintre clienții noștri s-au reorientat către produse cu preț mai mic, respectiv către produse cu gramaje mai mici. O treime din toată creșterea pe care am avut-o anul trecut vine din partea de inflație. Cea mai importantă componentă a creșterii vine de la creșterea numprului de clienți, principalul nostru obiectiv. Anul trecut am avut pentru prima dată în istoria noastră o creștere de două cifre, de 12,6%,  a numărului de clienți în magazinele noastre  deschise de mai mult de un an. A treia componentă din creștere, undeva la 1%, vine din expansiune. Am deschis anul trecut 36 de magazine, un număr record”, a declarat Daniel Gross, CEO PENNY România, potrivit căruia performanța pieței este peste media pieței.

În ceea ce privește rezultatele din primele trei luni ale anului, managerul spune că începutul de an a fost bun, „chiar mai bun decât ne așteptam”.

Penny testează un format nou de magazine

În ceea ce privește magazinele ce urmează fi deschise, retailerul testează la Ștefănești un nou concept de magazin care va fi implementat și în altele în măsura în care acestea modificările vor fi acceptate de clienți. Toate noile unități vor avea și case self-checkout, însă compania a anunțat că nu dorește să renunțe la casele tradiționale. Momentan, 21 de magazine Penny au self-checkout.

În ceea ce privește tipul de investiție, retailerul a început să se reorienteze către spațiile închiriate pentru a economisi timp. Acum, 75% dintre magazine sunt în spații aflate în proprietatea companiei, retailerul folosind spații standardizate cu suprafețe de aproximativ 850 de mp.

 Toate magazinele nou deschise PENNY din România sunt certificate BREEAM in Use, un standard internațional care necesită măsuri de eficientizare energetică. Până la finalul anului, 70 dintre unitățile Penny vor avea panouri fotovoltaice care acoperă 20-25% din necesarul de consum, existîndd unități unde energia este livrată în sistem.

De asemnea, în 50 de magazine Penny există stații de încărcare auto, contra cost, numărul acestora urmând a se extinde până la finalul anului la 100.

 

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...