Grupul KMG International a obţinut o cifră brută de afaceri de aproximativ 3,2 miliarde de dolari în primul semestru

Grupul KMG International (KMGI) a obţinut o cifră brută de afaceri de aproximativ 3,2 miliarde de dolari în primul semestru al acestui an şi un rezultat operaţional (EBITDA) de 104,6 milioane dolari, în creştere cu 28% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2015, potrivit unui comunicat al grupului KMG International.
Economica.net - vin, 12 aug. 2016, 18:25
Grupul KMG International a obţinut o cifră brută de afaceri de aproximativ 3,2 miliarde de dolari în primul semestru

‘Investiţiile de peste 1,6 miliarde dolari realizate de Grup şi unicul său acţionar – KazMunayGas din 2007 şi până în prezent, noua strategie de business adoptată în 2013, sustenabilitatea financiară, eficientizarea şi dezvoltarea operaţiunilor de bază, accentul pe calitate şi inovaţie, toate acestea au stat la baza evoluţiei pozitive a Grupului şi a companiilor membre. Producem în România, avem majoritatea angajaţilor din Romania, exportăm din România în peste 20 de ţări şi am reuşit împreună să construim în România o platforma de susţinere şi consolidare a securităţii energetice a României, a regiunii Mării Negre, dar şi a Europei Centrale şi de Est’, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, în comunicatul citat.

În acelaşi timp, Rompetrol Rafinare – principalul activ al Grupului în România a înregistrat o cifră brută de afaceri consolidată de 1,7 miliarde dolari şi un EBITDA de 90 milioane de dolari, cu peste 18% faţă de cel consemnat în perioada ianuarie – iunie 2015.

‘Pe fondului influenţelor factorilor independenţi de activitatea Grupului şi a companiilor membre – evoluţia cotaţiilor internaţionale la materiile prime şi produsele finite, marjele de rafinare, cursul valutar RON/USD, KMGI a reuşit în H1 2016 să-şi dubleze rezultatul net (9,2 milioane dolari). Investiţiile achitate de Grup în prima jumătate a anului s-au ridicat la 65,5 milioane USD şi au vizat lucrări de mentenanţă a unităţilor de producţie, continuarea programului de modernizare a staţiilor Rompetrol, dar şi construcţia de noi staţii în România’, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, rezultatele financiare au fost susţinute în primul semestru de o serie de performanţe operaţionale, precum majorarea cu 5% a cantităţilor de materii prime procesate prin unităţile de producţie, cu 16% a vânzărilor de produse petroliere în România şi tot cu 16% a vânzărilor de carburanţi prin subsidiarele din Bulgaria, Moldova şi Georgia.

‘Un rol cheie în atingerea acestor performanţe îl reprezintă continuarea programului lansat în 2013 pentru transformarea activităţilor şi operaţiunilor de profil, valoarea totală a beneficiilor generate de implementarea unor proiecte de îmbunătăţire a indicatorilor financiari şi operaţionali ridicându-se la 15,8 milioane dolari. Acestea au vizat creşterea eficienţei în cadrul rafinăriei Petromidia şi a vânzărilor de produse petroliere în România, automatizarea proceselor pentru reducerea şi prevenirea pierderilor, dar şi crearea unui centru integrat pentru funcţiile de suport’, a adăugat Azamat Zhangulov.

Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate din România în funcţiune şi unicul producător de bitum şi hexan, divizia de petrochimie – singurul producător intern de polimeri şi un furnizor important în regiune.

KMGI este acţionarul majoritar al companiei cu o participaţie de 54,63% (direct şi indirectă), alături de statul român care deţine prin Ministerul Energiei o participaţie de 44,69%.

Rafinăria Petromidia Năvodari şi-a majorat cu 4% cantitatea de materie primă procesată (2,79 milioane tone) în S1 2016, aceasta obţinând şi un record istoric – 15.340 tone materie primă/zi (+3,8%), pe fondul unei îmbunătăţiri a disponibilităţii mecanice, de la 96.1% la 96.9%, dar şi reducerea costului de procesare cu 1% şi a eficienţei energetice cu 3,4%.

Volumul produselor petroliere livrate de Grup pe plan intern s-a ridicat la 1,26 milioane tone (+16%), din care peste 67% au reprezentat-o carburanţii comercializaţi de Rompetrol Downstream prin staţiile Rompetrol, dar şi en-gros către parteneri. La finele lunii iunie, compania opera pe plan intern o reţea de 716 puncte comercializare carburanţi, 6 depozite, 230 de staţii alimentare GPL auto şi 9.000 de puncte de distribuţie butelii.

La nivel regional, Grupul a atins un volum al livrărilor de produse petroliere realizate de rafinăria Petromidia de circa 1,49 milioane tone, către subsidiarele sale şi partenerii tradiţionali. Vânzările totale de carburanţi înregistrate de filialele din Bulgaria, Moldova şi Georgia s-au ridicat în prima jumătate a anului la 420.000 tone, cu 16% peste rezultatul aferent perioadei similare din 2015.

Rezultatul operaţional (EBITDA) al activităţilor de trading desfăşurate de Grup în primul semestru a fost de 11,4 milioane USD (+24%), pe fondul unui volum total de 8,3 milioane tone de materii prime şi produse petroliere. Exporturile prin KMG Trading a produselor petroliere realizate de rafinăria Petromidia a reprezentat circa 10% din cantitatea totală.

KMG International a continuat să fie şi în S1 2016 un important contribuabil la bugetul de stat al României, nivelul sumelor virate sub diferite taxe şi impozite ridicându-se la peste 662 milioane dolari. Din 2007 şi până în prezent, contribuţia Grupului s-a ridicat la peste 11,2 miliarde dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, a informat joi publicaţia......
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte ...
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane de euro
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane ...
Petro Construct, companie fondată de omul de afaeri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale ...
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom plăti”
Ce spune Petrom, care arată că nu se califică la taxa de solidaritate, dacă ANAF va veni totuși cu o impunere: “Vom ...
Petrom a reiterat azi că nu se califică la plata taxei de solidaritate dar, dacă “din motive pe care nu le poate vedea ...