Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani

Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane daneze (circa 8,5 miliarde euro), în anul fiscal 2023, în condițiile în care piața de jucării a fost în scădere, cu cele mai slabe rezultate din ultimii 15 ani. Profitul operațional a fost de 17,1 miliarde de coroane.
Lidia Neagu - vin, 29 mart. 2024, 13:37
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani

„Suntem mulțumiți de performanța noastră, având în vedere că rezultatele pieței de jucării în 2023 au fost cele mai joase din ultimii 15 ani. Am continuat să creștem, în ritmul celor trei ani anteriori de rezultate extraordinare și am înregistrat o accelerare în ultimul trimestru al anului trecut. Am depășit semnificativ media pieței, crescându-ne cota de piață și dovedind atractivitatea portofoliului nostru puternic și divers și a sistemului LEGO in Play”, a declarat directorul general, Niels B. Christiansen.

„În ciuda condițiilor externe pieței, am continuat să investim pentru viitor și am făcut progrese bune în ceea ce privește inițiativele digitale, de sustenabilitate și de retail, ceea ce va susține creșterea pe termen lung. Suntem recunoscători colegilor noștri, care rămân dedicați misiunii noastre de a inspira și de a contribui la dezvoltarea constructorilor de mâine.”

Vânzările au crescut cu 4% în 2023 față de 2022, datorită rezultatelor solide din SUA și Europa Centrală și de Est.  Pe de altă parte s-a observat un declin în China, din cauza contextului economic nefavorabil.

Profitul operațional a fost de 17,1 miliarde DKK, în scădere cu cinci procente față de 2022, datorită creșterii investițiilor în inițiative strategice și a variațiilor ratelor de schimb valutar. Excluzând efectele parității valutare, profitul a scăzut cu două procente. Profitul operațional în cea de-a doua jumătate a anului 2023 a crescut cu șapte procente față de aceeași perioadă din 2022, datorită creșterii veniturilor și a productivității ridicate. Profitul net a fost de 13,1 miliarde DKK în 2023 (aproximativ 1,7 miliarde euro), față de 13,8 miliarde DKK în anul precedent.

Fluxul de numerar din activitățile de exploatare a crescut cu un procent, ajungând la 15,4 miliarde DKK de la 15,3 miliarde DKK. Compania a investit 8,5 miliarde DKK, în principal în birouri și în fabrici (atât noi, cât și cele existente), pentru a-și extinde capacitatea de a susține creșterea, față de 6,0 miliarde DKK în 2022. Acest lucru a rezultat într-un free cash flow de 6,9 miliarde DKK în 2023, față de 9,3 miliarde DKK în 2022.

Portofoliul companiei a fost cel mai mare de până acum, cu 780 de produse concepute pentru fanii de toate vârstele și pentru toate interesele. Ca și în anii precedenți, produsele noi au reprezentat aproximativ 50% din portofoliu.

Grupul LEGO a lansat, de asemenea, noi experiențe inovatoare de joacă, inclusiv LEGO Fortnite, prima colaborare din cadrul parteneriatului cu Epic Games, care are ca scop dezvoltarea unor spații digitale distractive și sigure pentru copii și familii. LEGO DREAMZzz, prima temă nouă a companiei din ultimii cinci ani, a fost introdusă în a doua jumătate a anului, precedată de lansarea globală a unui serial animat difuzat pe toate platformele majore de streaming.

Temele cu cele mai bune performanțe au inclus atât produse originale, cât și mari francize de entertainment: LEGO Icons, o gamă pentru constructorii mai în vârstă, LEGO City și LEGO Technic alături de LEGO Star Wars și LEGO Harry Potter.

În 2023, LEGO Group a deschis 147 de noi magazine sub brand LEGO, ajungând la un total global de 1.031 de unități.

Grupul LEGO a fost fondat în Billund, Danemarca, în 1932, de către Ole Kirk Kristiansen, denumirea derivând din cele două cuvinte daneze „LEg” și „GOdt”, care înseamnă „Joacă-te bine”. Astăzi, Grupul LEGO rămâne o companie de familie cu sediul în Billund. Produsele acestora sunt acum vândute în peste 130 de țări din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...