Grupul liberal din PE denunţă intenţia grupului PPE ca votul privind ACTA să fie secret

Grupul europarlamentar liberal (ALDE) a acuzat dur, miercuri seară, intenţia grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE, cel mai numeros grup europarlamentar) ca votul de joi din Comisia de comerţ internaţional a PE (INTA) cu privire la Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) să aibă loc în secret.
Economica.net - mie, 20 iun. 2012, 17:17
Grupul liberal din PE denunţă intenţia grupului PPE ca votul privind ACTA să fie secret

”În mod justificat, ACTA a generat mai mult interes public şi emoţie decât orice alt text juridic internaţional dezbătut în acest parlament. Este lipsit de etică şi scandalos ca eurodeputaţii să îşi ascundă de opinia publică modul în care votează cu privire la acest dosar important. Eurodeputaţii sunt aleşi pentru a-i reprezenta pe cetăţeni, nu pentru a-i evita”, a spus eurodeputatul liberal italian Niccolo Rinaldi. El a adăugat că grupul liberal va cere vot la vedere joi, în Comisia INTA, cu privire la ACTA.

Olandeza Marietje Schaake (partidul D66), care a precizat că eurodeputaţii ALDE se vor pronunţa contra ACTA, a denunţat la rândul său intenţia grupului PPE. „Dacă eurodeputaţii PPE cer vot secret, ei arată o ultimă sfidare milioanelor de cetăţeni europeni care s-au pronunţat contra ACTA şi pentru un internet liber”, a menţionat Schaake.

Comisia de comerţ internaţional a Parlamentului European va supune joi la vot ACTA, fiind de aşteptat să respingă documentul după ce alte patru comisii europarlamentare au făcut acelaşi lucru. În urmă cu trei săptămâni, Comisia pentru libertăţi civile, Comisia pentru industrie, cercetare şi energie şi Comisia pentru afaceri juridice ale Parlamentului European s-au pronunţat prin vot contra ACTA, iar ele au fost urmate acum zece zile de Comisia pentru dezvoltare. În dosarul ACTA, aceste patru comisii au doar drept de opinie, INTA având votul decisiv.

Toate statele UE – cu excepţia Ciprului, Estoniei, Slovaciei, Germaniei şi Olandei – plus SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia au semnat ACTA.

Supunerea la vot a acordului în plenul Parlamentului European este prevăzută pentru luna iulie. În data de 25 aprilie, INTA a amânat cu o lună, pentru luna iunie, votul său în privinţa ACTA, în contextul în care raportorul principal în acest dosar sensibil, britanicul David Martin, şi-a prezentat oficial recomandarea ca acordul să fie respins. Pentru a intra în vigoare în UE, tratatul are nevoie de aprobarea Parlamentului European, care nu poate aduce însă amendamente.

Dacă PE va vota în favoarea ACTA, atunci Ciprul, Estonia, Slovacia, Germania şi Olanda vor trebui să semneze acordul şi toate statele membre vor trebui să-l ratifice (plus cel puţin cinci state din afara UE), înainte ca acesta să poată intra în vigoare. Dacă Parlamentul European va respinge acordul, ACTA nu va putea intra în vigoare în UE. Totuşi, dacă şase state din afara UE vor ratifica acordul, acesta va intra în vigoare în ţările respective.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...