Grupul Lukoil a făcut profit net de aproape cinci miliarde de dolari în 2014

Grupul Lukoil a raportat un profit net de peste 4,7 miliarde de dolari în 2014, câştigurile companiei fiind afectate de pierderile contabile înregistrate ca urmare a scăderii valorii rezervelor de hidrocarburi.
Economica.net - mie, 04 mart. 2015, 08:24
Grupul Lukoil a făcut profit net de aproape cinci miliarde de dolari în 2014

Vânzările Grupului Lukoil au crescut anul trecut cu 1,9% până la 144,1 miliarde de dolari, fiind totuşi afectate de deprecierea rublei, potrivit unui raport al corporaţiei.

Profitul net a fost afectat, la rândul său, de scăderea preţului petrolului. A fost redus până la 4,476 miliarde de dolari, ca urmare  înregistrării de pierderi contabile de peste 2,3 miliarde de dolari, mai ales din cauza scăderii preţului ţiţeiului.

Profitul de exploatare (EBIDTA –  câştigul înainte de dobândă, impozite, depreciere şi amortizare) a  fost de aproape 16 miliarde de dolari şi ar fi fost cu 2,5 miliarde de dolari mai mare, fără pierderile menţionate mai sus.

Producţia totală de hidrocarburi a Grupului (disponibilă pentru vânzare) a crescut cu 5,1%, până la 2,31 milioane de barili echivalent petrol pe zi (o tonă are circa şapte barili), iar producţia de ţiţei a fost mai  mare cu 7%, până la 97,21 miliarde de tone.

Totuşi, producţia de ţiţei a Rusiei va scădea în următorii doi ani cu 800.000 barili pe zi (bpd) sau cu aproximativ 8%, deoarece companiile reduc forajele în Siberia, din cauza sancţiunilor şi a preţului scăzut al petrolului, a declarat marţi vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun. Ferdun este al doilea cel mai mare acţionar al Lukoil după şeful companiei, Vagit Alekperov, potrivit Bloomberg şi Reuters.

Fedun a adăugat că Lukoil va menţine nivelul dividendelor, chiar dacă preţul ţiţeiului va scădea la 40 de dolari pe baril, deoarece compania va beneficia de deprecierea rublei şi de cheltuielile de capital mai scăzute.

În 2014, profitul net al Lukoil a scăzut cu 39%, din cauza preţului scăzut al petrolului şi al deprecierilor de active în unele regiuni în care este activă compania.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...