Grupul OPEC+ nu răspunde solicitărilor Statelor Unite de a majora producţia de petrol – vicepremierul rus

Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a rezistat solicitărilor Statelor Unite de a majora producţia, deoarece vrea să ofere pieţei indicaţii clare şi să nu devieze de la politica sa, a afirmat miercuri vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 30 dec. 2021, 09:41
Grupul OPEC+ nu răspunde solicitărilor Statelor Unite de a majora producţia de petrol - vicepremierul rus

În mod repetat, autorităţile de la Washington au făcut presiuni asupra OPEC+ pentru a accelera majorarea producţiei, după ce preţul benzinei a crescut în SUA. La finele lunii noiembrie, Administraţia Biden a anunţat că va pune pe piaţă 50 de milioane de barili din rezerva strategică, în încercarea de a contracara tendinţa de creştere a preţurilor.

Întrebat de ce OPEC+ a respins solicitările, Novak a explicat că grupul are o viziune pe termen lung.

„Credem că ar fi corect să arătăm pieţei pe termen mediu cum vom majora producţia în urma creşterii cererii. Companiile producătoare trebuie să înţeleagă ce investiţii trebuie să plănuiască pentru a asigura creşterea producţiei”, a declarat oficialul rus, într-un interviu acordat trustului media RBC.

Investitorii aşteaptă reuniunea grupului OPEC+ din 4 ianuarie, unde ar urma să se decidă dacă va intra în vigoare planificata majorare a producţiei cu 400.000 barili pe zi (bpd) din februarie.

Novak a dat asigurări că eliberarea de ţiţei din rezerva strategică de către SUA şi alţi mari consumatori va avea un impact limitat, pe termen scurt, asupra pieţei petrolului

El a estimat că cererea globală de petrol va creşte anul viitor cu aproximativ patru milioane de barili pe zi (bpd), după o creştere de până la cinci milioane bpd anul acesta.

Un nivel al cotaţiei barilului de petrol între 65 şi 80 de dolari ar fi confortabil anul viitor, a apreciat Novak. Preţurile petrolului au continuat să crească, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului ajungând la aproape 80 dolari, în pofida temerilor privind introducerea de restricţii pentru a stopa răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat, marţi, cu privire la suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie, că acolo unde există proceduri în derulare pentru angajări,......
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a aprobat, marţi, eliminarea, timp de un an, a taxelor ...
Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei va repara în acest an 60 de bulevarde și străzi și va face marcaje rutiere pe 180.000 metri pătraţi (Video)
Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei va repara în acest an 60 de bulevarde și străzi și va face marcaje rutiere ...
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că PMB va face reparaţii pe 60 de bulevarde şi străzi aflate în ...
Comisia Europeană cere din nou aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen
Comisia Europeană cere din nou aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen
Comisia Europeană şi-a reiterat marţi recomandarea ca trei state membre ale UE: Croaţia, Bulgaria şi România, să fie ...