Grupul PCC intenţionează să depună oferte pentru toate pachetele de active ale Oltchim scoase la vânzare – surse

Combinatul chimic Oltchim are un al doilea investitor interesat de preluarea activelor, grupul germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului, care urmează să depună, după ce autorităţile demarează oficial procesul de vânzare, oferte pentru toate activele combinatului, au declarat luni, pentru News.ro, surse apropiate negocierilor.
Economica.net - lun, 07 nov. 2016, 13:28
Grupul PCC intenţionează să depună oferte pentru toate pachetele de active ale Oltchim scoase la vânzare - surse

În 20 octombrie, News.ro a relatat că societatea Chimcomplex, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, urmează să depună, de asemenea, o ofertă la licitaţia privind vânzarea combinatului.

Sursele menţionau, însă, că autorităţile încercau să blocheze participarea la privatizare a grupului germano-polonez PCC SE, unul dintre acţionarii minoritari ai combinatului, care şi-a exprimat interesul în ultimii ani în ceea ce priveşte cumpărarea Oltchim.

Luni, surse apropiate negocierilor au declarat însă, pentru News.ro, că PCC va depune oferte pentru toate activele scoase la vânzare, după ce Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, demarează procedurile.

„PCC este foarte interesat de Oltchim şi intenţionează să depună oferte pentru toate cele nouă pachete de active”, a spus una dintre surse.

PCC este cel mai important acţionar minoritar al Oltchim, deţinând 32,34% din acţiunile combinatului.

Ministerul Economiei a anunţat, în septembrie, că autorităţile au trimis informaţii generale despre combinatul Oltchim către mai mult de 160 de companii, iar acestea au avut timp până la sfârşitul lunii septembrie să îşi exprime interesul de cumpărare pentru a intra în următoarea fază a procesului de vânzare.

Vicepemierul Costin Borc, care este şi ministru al Economiei – acţionarul majoritar al Oltchim -, estima atunci că până la finalul anului va fi înaintată ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român.

„Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim”, a spus Borc, la acea dată.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare oficial, pe bucăţi, prin nouă pachete de active.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a declarat în luna august pentru News.ro că există deja trei investitori serioşi interesaţi să achiziţioneze cele nouă pachete de active scoase la vânzare de autorităţi, însă a refuzat să precizeze despre ce investitori ar fi vorba.

Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La 30 iunie 2016, Oltchim înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi.

Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli şi exportă aproximativ 70% din producţie.

Te-ar mai putea interesa și
De la 690 euro pe persoană în Luxemburg la doar 19 în România: cum au evoluat cheltuielile pentru cercetare din ultimii 10 ani în UE
De la 690 euro pe persoană în Luxemburg la doar 19 în România: cum au evoluat cheltuielile pentru cercetare din ultimii ...
În 2021, statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit aproximativ 109,25 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) în 2020, echivalentul a 0,8% din PIB, cu 6% mai mult față de......
Twitter introduce din nou măsurile împotriva dezinformărilor înaintea alegerilor parțiale din Statele Unite
Twitter introduce din nou măsurile împotriva dezinformărilor înaintea alegerilor parțiale din Statele Unite
Corporaţia Twitter a anunţat joi că va reintroduce măsuri de promovare a informaţiilor exacte pe platforma media socială ...
Egiptul economisește energie pentru a-și crește exporturile de gaze naturale către Europa
Egiptul economisește energie pentru a-și crește exporturile de gaze naturale către Europa
Egiptul va restrânge iluminatul stradal, de asemenea pe cel al stadioanelor şi în instituţiile publice, precum şi folosirea ...
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua ...