Grupul Renault a anunțat o pierdere record de 8 mld. euro pentru 2020

Grupul francez Renault, din care face parte și Dacia, a prezentat astăzi rezultatele financiare pentru 2020. Conform raportului, pierderea netă a fost de 8 miliarde de euro!
Robert Stan - vin, 19 feb. 2021, 06:57
Grupul Renault a anunțat o pierdere record de 8 mld. euro pentru 2020

Puternic lovit de problemele cauzate de pandemie, dar și cu o istorie recentă care a arătat un declin pronunțat al balanței financiare, grupul Renault a dat publicității astăzi rezultatele sale financiare pentru 2020, iar acestea nu sunt deloc bune. Conform datelor prezentate acționarilor, grupul francez din care face parte și compania românească Automobile Dacia a avut pierderi de 8 miliarde de euro, mai grav chiar decât estimările analiștilor care prognozau o pierdere netă de 7,4 miliade de euro.

Conform raportului financiar, vânzările Renault au scăzut cu 21,3% până la 2,95 milioane de mașini. Tot în scădere se afșă și veniturile, acestea înregistrând un recul de 21,7% până la 43,5 miliarde de euro, în timp ce marja operațională a fost de – 337 milioane de euro.

„După un prim semestru afectat de pandemie, grupul și-a schimbat semnificativ rezultatele în a doua jumătate a anului. Acest rezultat este rodul eforturilor tuturor angajaților, accelerării cu succes a planului nostru de reducere a costurilor fixe și îmbunătățirii politicii de prețuri. Prioritatea este acum îmbunătățirea profitului și generarea de numerar, așa cum a fost anunțat în cadrul planului nostru strategic «Renaulution». Anul 2021 se anunță dificil având în vedere necunoscutele legate de pandemie, precum și dificultățile de aprovizionare cu componente electronice. Vom face față împreună acestor provocări păstrând direcția bună în care ne-am angajat cu succes încă din vara trecută”, a declarat Luca de Meo, CEO al grupului Renault.

E drept că raportul financiar demonstrează că în al doilea semstru al anului 2020 rezultatele grupului au fost îmbunătățite semnificativ. Reculul vânzărilor din a doua parte a anului a fost de doar 6,8%, veniturile s-au redus cu 8,9%, iar marja operaționaă a devenit pozitivă (866 milioane de euro) reprezentând 3,5% din venituri. Totuși, balanța financiară totală rămâne dovada unui an dezastruos pentru grupul Renault.

Din nefericire nici 2021 nu se arată cu mult mai bun. Conform LifeNews.ro care citează raportul oficialilor francezi „deficitul de cip-uri electronice care afectează întreaga industrie auto nu a ocolit grupul, dar suntem dedicați în întregime pentru a limita cât mai mult posibil impactul asupra producției. Vârful crizei de semiconductori ar trebui atins în trimestrul al doilea al anului. Cea mai recentă estimare, care ia în calcul a recuperare a producției pierdute în primăvară în a doua parte a anului, arată că am putea pierde circa 100.000 de vehicule în acest an. În conformitate cu planul «Renaulution», grupul va continua implementarea acțiunilor care vizează redresarea și confirmă obiectivele din 2023 comunicate în timpul prezentării acestui plan”.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, după investiţii masive decise în urma......
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Boris Johnson recunoaște că Turcia este greu de convins să accepte aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi presei că Turcia este greu de convins să accepte primirea în NATO a ...
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Restructurări masive în grupul farmaceutic elvețian Novartis. 8.000 de oameni vor fi dați afară
Gigantul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat marţi că programul său de restructurare anunţat anterior ar putea ...